П’ять технік парної психотерапії для тих, хто хоче покращити свої стосунки

Якщо ви шукаєте якісь нові методи, щоб зміцнити ваші стосунки – видання Psychology Today пропонує п'ять технік парної терапії, які можна спробувати самостійно. 

1. Виражайте вдячність 

"Розуміння того, що змушує вашого партнера почуватися найбільш цінним, це крок у правильному напрямку", – зазначає автор статті Рубін Ходдам, клінічний психолог. 

З часом люди перестають висловлювати вдячність у своїх стосунках, бо те, що колись було новим, стало рутиною. 

Плюс роками можуть накопичуватися образи. Або ми можемо думати, що людина поряд і без зайвих рухів знає, що ми до неї відчуваємо.

Але навіть відзначення дрібниці часто надихає людину щосили бути ще більш уважною до партнера. 

І мова не обов’язково про великі жести. 

За темою: Чотири поради тим, хто хоче покращити свої стосунки – Psychology Today

"Часто досить просто визнати, що інші люди роблять для нас, щоб стосунки стали теплішими. Насправді я часто раджу парам закінчувати день перерахуванням щонайменше трьох речей, за які вони вдячні своєму партнеру або навіть самому дню", – пояснює автор. 

А розуміння, що ввечері на вас чекає така коротка, але важлива справа, змусить вас уважніше ставитись до того, що потрібно цінувати протягом дня. 

2. Практикуйте рефлексивне слухання 

Практику рефлексивного слухання під час сеансу може провести досвідчений сімейний терапевт, але спробувати її можна й удвох.

Вона передбачає, що ви слухаєте те, що говорить ваш партнер, а потім повторюєте йому це своїми словами. 

Ви можете спробувати прості роздуми, коли ви переважно повторюєте те, що було сказано, можливо, трохи перефразовуючи.

Або ви можете спробувати складні роздуми, коли можна зробити висновок про почуття або досвід, які виникли з того, що було сказано. 

"Цим досягається дві речі. Партнер знає, що його справді почули, а також прояснює будь-яку плутанину. І замість того, щоб чекати своєї черги говорити, ми активно слухаємо те, що нам кажуть, і намагаємось зрозуміти, що нам кажуть", – пояснює Ходдам. 

3. Плануйте важливі розмови

Коли справа доходить до делікатних питань, можливо корисно виділити час на їхнє обговорення. 

Автор називає це "діловими зустрічами у стосунках". 

"Наприклад, можливо, ваш партнер хоче дитину, але ви не впевнені, чи підходить вам зараз час для створення сім'ї і чи ви взагалі хочете дітей. Це ситуація, яка може швидко перерости у сварку, особливо якщо ця тема порушується в той момент, коли ви вже відчуваєте стрес через роботу, гроші або ще щось", – зазначає експерт. 

Натомість подумайте про те, щоб запланувати щотижневу годинну зустріч, аби обговорити ідею або будь-які інші актуальні питання стосунків. 

Виберіть час, коли у вас обох є ментальна та емоційна пропускна здатність, щоб повністю бути присутнім

І головне – важливо пам’ятати, що вам не обов'язково шукати відповідь у цей час. 

"Мета полягає в тому, щоб просто почати розмову, коли ви обоє перебуваєте в спокійному і сприйнятливому стані розуму – можливо, навіть за пізнім сніданком. Ви завжди можете запланувати наступні дії на пізніший час, що дасть вам час глибше обдумати ситуацію", – пояснює автор. 

Це також дає можливість локалізувати суперечливі теми в один епізод на тиждень, замість того, щоб труїти стосунки протягом усього тижня. 

Плюс, кожен з партнерів має час і простір для роздумів про свій досвід та думки і підходить до розмови більш вдумливо та з повагою ставиться до своїх потреб та потреб свого партнера. 

4. Відкладайте телефони

Порада, звісно, не нова. Та насправді, проводячи багато часу онлайн, ми менше присутні офлайн для людей, яких любимо. 

"Обов'язково призначте час, коли телефони та планшети прибрані, і ви будете лише вдвох. Може виникнути спокуса відволіктися, коли ми перебуваємо в стані стресу або нам здається, що справи йдуть не дуже добре, але якщо ми збираємося покращити наші стосунки, ми повинні спочатку проявити себе", – зазначає психолог. 

5. Пам’ятайте про розваги

Можливо, ваші стосунки вже не такі спонтанні, як раніше, і це нормально, але все ж таки важливо не забувати знаходити час для веселощів. 

Грайливість – важлива частина стосунків. Що вам найбільше подобається робити вдвох? Чи є у вас спільні захоплення чи інтереси? 

"Занадто легко захопитися щоденною рутинною роботою з рахунками та прибиранням будинку, тому не забудьте розставити пріоритети у спільному житті. Зрештою, який сенс так старанно працювати, якщо ви не сповільнюєтесь іноді?", – запитує автор.

Коли говоримо про веселощі – мова не обов'язково про великі спонтанні поїздки.

Це може бути танець під стару пісню, яку ви колись любили, замовлення вечері в ресторані, де ви колись любили зустрічатися.

"Коли справа доходить до щастя і веселощів, найбільшу радість насправді дають не великі події, а дрібніші, значніші події", – наголошує Ходдам.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин