У Новий рік на зустріч здоров'ю. Як владнати стосунки з їжею – поради психолога
Фото: depositphotos.com

Їжа – це паливо для нашого організму. Проте багато хто з нас спотворює цей природний процес дієтами, голодуванням або іншими екстремальними заходами для контролю ваги.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

У новому році психологи ресурсу Psychology today радять взяти курс на зміну стосунків з їжею на краще. Це допоможе не тільки перейти на збалансоване харчування, яке буде і смачним, і корисним, але й допоможе уникнути переїдань та дієт, які шкодять здоров'ю.

Експерти рекомендують дотримуватись таких правил: 

  • Відпустіть думки про їжу. Постійне обмеження в їжі може призвести до зривів. Правда щодо дієт полягає в тому, що вони, як правило, не дають результату. Часто вони призводять до вищої ваги, ніж було спочатку. Краще прислухайтесь до себе та своїх відчуттів ситості та голоду.
  • Їжте регулярно протягом дня. Режим – це найкращий спосіб подолати нав'язливі думки про їжу. Дотримуйтесь розпорядку дня, які допоможуть вам позбутися почуття голоду та переїдання.
  • Перехід від критичних суджень до вдячних думок. Чим більше ви негативно ставитесь до своєї форми, тим більша ймовірність втратити контроль над їжею. Коли ви помічаєте критичні думки, спробуйте перемикнути свою увагу на те, за що ви вдячні собі. Наприклад, за тренування чи смачну та здорову вечерю.
  • Регулюйте своє оточення. На жаль, люди, які критикують інших за їхню вагу чи апетит існують не тільки серед дітей, але й серед дорослих. Не дозволяйте іншим оцінювати вас чи ображати. Це допоможе вам зменшити стрес та швидше полюбити себе і своє тіло.
  • Зверніть увагу на те, що приносить вам щастя. Сфокусуйтесь на аспектах життя, які викликають посмішку на вашому обличчі та звільняють для них простір. Віддаліться від ситуацій, які викликають бажання сісти на дієту, напитися чи заїсти булочками.
  • Вчіться новому. Раптові осяяння, усвідомлення або моменти змін, швидше за все, з’являться, коли ви не обмежені упередженнями. Подумайте, як зміна режиму харчування може надихнути вас. Спробуйте навчитися новому: регулярно медитувати, тренуватися або готувати здорову страву.
  • Не бійтесь звернутися за допомогою. Якщо у вас є розлад харчової поведінки або інші проблеми з психічним здоров’ям, через які важко помиритися з їжею, зверніться за допомогою до фахівця. Раннє втручання призводить до кращого результату.

Замість того, щоб намагатися зменшити своє тіло, зробіть своє життя кращим.

Ваші звички, погляди та судження впливають на вашу харчову поведінку, а також на поведінку інших, тому зробіть їх позитивними. Ви можете закінчити свої тривоги навколо теми харчування, попрацювавши над своїм мисленням. 

Новий рік – це прекрасна нагода зробити крок у здоровий спосіб життя!

Читайте також: