Харчові тренди 2021 року. Як зміниться індустрія харчування у наступному році
Фото: depositphotos.com

2020 рік приніс труднощі та зміни для багатьох людей у всьому світу. Наші повсякденні звички та поведінка різко трансформувалися.

Змінилися і наші пріоритети: багато людей заново зосереджуються на своєму здоров’ї та самопочутті. У результаті відбулися зміни і у культурі харчування.

Видання Healthline зібрало 10 основних тенденцій харчування 2021 року.

Функціональне харчування

Як сказав Гіппократ: "Нехай їжа буде вашим ліками, а не ліки – вашою їжею". Попри те, що це твердження суперечливе, суть його сьогодні справді важлива – їжте продукти, які живлять вас як фізично, так і розумово.

Через значний вплив COVID-19 на фізичне та психічне самопочуття зростає інтерес до вживання продуктів, які позитивно впливають на здоров’я. Тому у 2021 році їжа не буде лише для запобігання голоду, але й для покращення здоров'я.

COVID-19 став нагадуванням про те, що стан здоров’я є тимчасовим і може змінитися в будь-який час.

Для багатьох із нас це розуміння стало поштовхом до пошуку продуктів, які могли б підтримати здорову імунну систему, щоб краще підготувати організм до коронавірусної хвороби.

Згідно з Market Research, понад 50% споживачів почали приймати більше продуктів для підтримки свого імунітету в 2020 році.

Інтерес до імунітету і надалі залишатиметься головним напрямком діяльності галузі охорони здоров’я в 2021 році. Замість того, щоб зосередитись на лікуванні захворювань, багато споживачів будуть прагнути запобігти їм за допомогою зміцнення імунної системи.

У відповідь на це харчова промисловість буде виробляти продукти з додаванням поживних речовин, які можуть підтримувати імунну функцію та загальний стан здоров’я.

Наприклад, з додаванням цинку, селену, вітамінів С та D.

Психічне здоров’я також стало пріоритетом для багатьох людей.

Хоча їжа сама по собі не може вилікувати депресію, тривожний стан чи стрес, вживання мінімально обробленої їжі, багатої різноманітними поживними речовинами, може покращити психічне здоров’я.

Харчування багате антиоксидантами, вітамінами (наприклад, вітамінами групи В), мінералами (цинк та магній), клітковиною, здоровими жирами (наприклад, омега-3) пов’язане з покращенням психічного стану.

У 2021 році більше компаній вироблятимуть продукти, що містять ці інгредієнти, з акцентом на зменшенні стресу та поліпшенні сну, що також пов’язано з покращенням психічного здоров’я.

Наприклад, з'явиться більше функціональних напоїв, що містять сполуки для зниження стресу, такі як адаптогени – речовини, які можуть допомогти організму адаптуватися до стресу.

Хоча прийом цих продуктів може зменшити стрес і підтримати психічний добробут, дієта ніколи не повинна замінювати ліки або терапію. Раціон повинен бути складовою шляху до поліпшення психічного здоров’я.

Їжа з цільовим призначенням

Зростаюча кількість споживачів прагне надати підтримку місцевим компаніям із передісторією та метою, а не великим корпораціям.

Згідно з Kantar’s COVID-19 Barometer, 52% респондентів заявили, що приділяють більше уваги походженню продукції, орієнтуючись на місцевих виробників.

Локалізм

Пандемія дозволила людям по-новому оцінити магазини, ринки та ресторани, звідки вони отримують продукти.

У майбутньому зростатиме інтерес до придбання та споживання продуктів харчування, вирощених на території проживання споживача. Це з одного боку підтримка місцевої економіки, а з іншого гарант свіжості.

Передісторія

Багато споживачів також зацікавлені у вивченні історії компанії, наприклад, сімейного бізнесу, що управляється декількома поколіннями.

Компанії повинні зосередитись на значенні, що лежить в основі їхньої продукції, і надати споживачам причину купувати їх товари.

Екологічність

Замість того, щоб ходити між двома крайнощами – веганами та м’ясоїдами – багато людей зосередять свою увагу на продуктах з найменшим впливом на клімат.

Наприклад, дієти передбачатимуть менший прийом продуктів тваринного походження, але не усувати їх зовсім.

Також споживачі можуть вибирати продукти тваринного походження з меншим екологічним наслідком, наприклад, замінювати яловичину на курку або їсти кілька страв на рослинній основі щотижня.

Ба більше, споживачі можуть вибрати місцеву продукцію, щоб зменшити викиди вуглецю, спричинені доставкою продуктів на великі відстані.

Золота середина

Для багатьох людей дні крайнощів минули. У 2021 році очікується великий зсув до золотої середини.

Флекситаризм

Спроба переконати м’ясоїда стати веганом – це великий подвиг, але знайти золоту середину цієї суперечки набагато простіше.

Замість того, щоб намагатись переконати всеїдних повністю відмовитися від м’яса та продуктів тваринного походження, виникне тенденція зменшення споживання продуктів тваринного походження.

Компанії продовжуватимуть просувати продукти на рослинній основі. Проте також розроблятимуть продукти, що містять більшу кількість рослинних інгредієнтів та меншу кількість тваринних, щоб допомогти клієнтам знайти золоту середину.

Капітальний ремонт дієтичної культури

Багато людей втомилися від дорогих дієт та хитрих харчових добавок, які обіцяють великі результати, але не дають їх. 

У 2021 році, швидше за все, обмежувальні дієти та програми схуднення зміняться збалансованим харчуванням. Нарешті люди будуть прагнути до здоров’я, а не меншого розміру джинсів.

Замість того, щоб приймати жмені дієтичних добавок, відбудеться перехід до натуральних продуктів.

Крім того, все більше людей переймають способи харчування, які помірковано включають всі продукти. Адже більшість людей не хочуть відмовлятися від шоколаду на все життя.

Натомість люди почнуть сприймати інші важливі аспекти споживання їжі: традиції, культура та задоволення.

Зручність та прозорість

Хоча зручна їжа існує вже давно, якість та користь цих продуктів стають все більш важливими.

Набори для їжі

2020 рік показав, що приготування їжі вдома може бути веселим та приємним досвідом.

І все ж, коли життя знову починає пришвидшуватися, ми побачимо зростаючу тенденцію до готових наборів для їжі, які заощаджують час, але дозволяють їсти здорову їжу вдома.

Послуги з доставки їжі за останній рік зросли в геометричній прогресії завдяки їхній корисності, зручності та доступності. Насправді згідно з даними Grand View Research, ринок доставки наборів їжі до 2027 року перетвориться на галузь у 20 мільярдів доларів.

Прозорість

Багато людей втомилися від оманливої, неправдивої або незрозумілої інформації.

У минулому компанії, що займаються харчовими продуктами та добавками, приховували свої інгредієнти та техніки приготування. 

Оскільки наразі споживачі більше цікавляться харчовою якістю продуктів, компанії будуть чіткими, прозорими та чесними щодо своїх технологій.

Виробники надаватимуть короткі та зрозумілі списки інгредієнтів, уникатимуть використання суперечливих інгредієнтів, таких як штучні барвники та ароматизатори.

Сімейне харчування

Багатьох дорослих цікавить не лише доопрацювання власного раціону, але й пошук здоровішої їжі та дієтичних добавок для всієї родини.

Харчування дітей

Щоб покращити здоров’я своєї сім’ї, багато батьків шукатимуть смачні та поживні продукти.

Крім того, враховуючи зростаючу стурбованість щодо цукру та штучних інгредієнтів у раціоні, вони будуть шукати продукти, виготовлені з більш натуральних інгредієнтів.

Ба більше, добавки для дітей можуть використовуватися як додатковий захист для підтримки імунної системи та запобігання дефіциту поживних речовин.

Читайте також: