Обираємо їжу під пиво. Поради з фудпейрінгу від італійського кухаря Марко Черветті

Найбільш вдале поєднання – те, за якого страва та напій разом утворюють новий "третій смак". 

Щоб знайти його та вибрати найбільш вдалі варіанти для себе, треба дегустувати, наголошує італійський кухар, бренд-шеф ресторанних проєктів холдингу Fozzy Group Марко Черветті. 

Серед комбінацій, які подобаються бренд-шефу: 

- жирний оселедець + якісна оливкова олія + сушений чилі + охмелені сорти пива, наприклад, APA, американський пейл-ель;

- італійські м’ясні делікатеси за типом панчетти гарно смакують з ігристим, що освіжає, кислотним пивом берлінер вайс;

- запіканка з келихом ароматного стауту.

"Головне правило фудпейрінгу – відсутність непорушних правил. Але є підказки, які допоможуть зорієнтуватися", – підкреслює італієць.  

Автор книги "Смак пива" Ренді Мошер виводить три принципи у пивному фудпейрінгу, з якими Черветті погоджується: 

  1. Смак пива та їжа мають бути приблизно однаковими за інтенсивністю. 

"Для салату з куркою пасуватиме легке, питке пиво за типом пільзнера. До шоколадного десерту – імперський стаут зі складним і насиченим смаком", – пояснює кухар. 

2. Чудову пару "пиво + страва" можна утворити, орієнтуючись на поєднання окремих нот в ароматі та смакових акцентах. 

Фруктові ноти, наприклад, чудово поєднуються з цитрусовими та пряними, а ванільні – з карамельними та шоколадним, каже Марко. "Оцініть окремо пиво, визначте, які ноти відчуваєте. Згадайте, в яких стравах та продуктах їх зустрічали. Спробуйте зробити пару", – радить він. 

3. Грайтеся з контрастами.

Пиво та їжа можуть поєднуватися, коли схожі за смаком, пояснює Черветті. Але якщо вони кардинально різні – теж може бути цікаво. Якась м’ясна страва з виразним смаком, на його думку, утворить гарну пару з пивом, в якому є і гірчинка, і кислотність.

Шеф-кухар радить також зважати на сезонність та локальність. За його словами, пиво та продукти з одного регіону будуть поєднуватися краще.  

"Щодо пори року все зрозуміло: влітку більше хочеться легкості та кислоти, взимку – складних, солодких, гірких та пряних смаків", – додає Черветті. 

Лагери, легкі та питкі напої, поєднуються майже з усіма стравами. Біле пшеничне пиво в німецькому стилі поєднується з салатами та стравами з курки.

"IPA, індійський пейл-ель, охмелене пиво, яке має потужний аромат та приємну гірчинку, впорається з жирною їжею та виразним смаком. Воно навіть смакуватиме зі стравами китайської кухні! Також, звісно, з бургерами, в яких поєднуються і м’ясо, і сир, і соуси", – підкреслює Марко Черветті.

Читайте також: