Зміст:
  1. Поперек бере на себе удар
  2. Чому болить поперек
  3. Коли слід звернутися до лікаря
  4. Корисні звички для здорового попереку

До 2050 року 843 млн людей у всьому світі житимуть з хронічним болем у зоні попереку, прогнозують вчені. До такого припущення науковці прийшли, провівши системний аналіз 500 досліджень, які відбувалися протягом 30 років. Результати опублікували нещодавно в журналі The Lancet Rheumatology. 

Однак чи можемо ми профілактувати цю проблему?

Про це LIGA.Lіfe розпитала лікарку зі спортивної, фізичної та реабілітаційної медицини Марину Марчук.

Поперек бере на себе удар

Хребет людини складається з кількох відділів: шийного, грудного, поперекового, крижового та куприка. Час від часу ви можете відчувати дискомфорт в усіх цих відділах. Однак статистично поперек страждає найбільше. 

Хронічний біль у цьому відділі хребта є основною причиною інвалідності у світі та найрозповсюдженішим страховим випадком. Адже понад 600 млн людей вже живуть із цією проблемою, пише The Conversation. 

Але чому саме поперек?

"Це маленький відділ хребта, який несе на собі велику частину ваги тіла. Відтак має неадекватне навантаження. Водночас він бере участь у русі нижніх кінцівок, бувши максимально нестабільним. Все це тому, що філогенетично в основі людини закладений рух на чотирьох кінцівках, а не двох", – пояснює лікарка.

А тепер уявіть сучасну людину, яка переміщується лише з дому до транспорту, а звідти в офіс, де тривалий час сидить. Ввечері ця подорож повторюється. Відтак мʼязовий каркас між хребцями попереку слабкий. Тож нестандартне навантаження (підйом важкої ваги, інтенсивне тренування) може викликати біль

Наприклад, людина цілий тиждень по 8 годин сиділа на роботі, а в суботу вирішила сплавитись річкою на байдарках. Не виключено, що в понеділок за горнятком кави вона поскаржиться колегам на біль у попереку. 

Але й це ще не все. Оскільки хребет – великий амортизатор, то будь-яка проблема в інших частинах опорно-рухового апарату може провокувати біль у нижній частині спини. 

Як це відбувається на практиці: травмували коліно. Щоб зменшити ризик болю, людина несвідомо змінює свій рух. Мʼязи від цього не в захваті, тож починають спазмувати, зокрема в зоні попереку. Так людина може уникнути болю в коліні, натомість добре відчує нижню частину спини!

"Однак буває і навпаки. У людини болить коліно або стегно. Однак насправді це протрузія, екструзія чи ушкодження нервового корінця в попереку. Точно виявити природу болю допоможе лікар. Однак не потрібно без призначення йти на МРТ", – додає Марина.

Важливо: "біль у попереку" насправді є мʼязовим, а не кістковим. Щоб пояснити це, уявіть хребет, який складається з хребців. Між ними є диски та маленькі суглоби. Відстань між суглобами – приблизно 1 мм. Коли людина сплавлялась річкою на байдарках, то цей 1 мм нівелюється. Відтак виникає спазм мʼязів, який і дає больове відчуття.

Чому болить поперек

Незвичне навантаження – не єдина причина виникнення болю в спині. В межах аналізу досліджень вчені виділили 3 основні фактори ризику, які зумовлюють 39% хронічного болю в попереку:

  • Ожиріння. Зазвичай всі говорять, що надмірна маса тіла навантажує колінні суглоби, але від цього страждають також міжхребцеві диски. 

"До того ж ожиріння часто супроводжується й іншими метаболічними змінами (порушення обміну вуглеводів, діабет). Від цього страждає мікрокапілярна сітка. Адже маленькі судини, які живлять кістки, хребці та диски між ними, не справляються", – пояснює Марина.

  • Паління. Також пошкоджує мікрокапілярну сітку: артерії приносять мало кисню та мікроелементів, відтак вени спричиняють місцевий набряк. Це все ослаблює кістки та суглоби.
  • Ергономічні фактори робочого місця. Кожен має свої особливості тілобудови, які слід врахувати для комфорту під час тривалого робочого дня. Інакше можна навантажити одну ділянку тіла, відтак – спровокувати спазм мʼязів та біль.

Але це не всі причини, стверджує спортивна лікарка та додає:

  • Малорухливий спосіб життя.
  • Нерозвинені мʼязи-стабілізатори. З цієї причини біль у попереку може бути знайомий спортсменам та військовим, які мають гарну фізпідготовку. Ці мʼязи розташовані глибше, тож не створюють "підкачаний" рельєф на тілі. Відтак ми часто про них забуваємо.
  • Запалення мʼяза через переохолодження. В народі це називають "продуло". Зазвичай у такому випадку біль минає через 2-3 дні.
  • Вік. Що старша людина, то гірші судинні оболонки. Тому кровопостачання хребців та дисків погіршується. Також у літніх людей може бути остеопороз (зниження щільності кісток) та остеохондроз (дегенеративні зміни хребтового стовбура).
  • Психосоматичний біль. Може виникати у людей, які переживають хронічний стрес або мають депресію

Також дослідники помітили, що цей стан набагато поширеніший серед жінок – 395 млн проти 225 млн у чоловіків. Однак вони припустили, що причина криється у частоті звернень за медичною допомогою. 

"Фізіологічних передумов дійсно немає. Статистично жінки частіше звертаються за медичною допомогою, ніж чоловіки. Тому медичних даних про їхні скарги більше. У багатьох країнах досі залишається стереотип, що у чоловіків нічого не болить, а візит до лікарів – прояв слабкості", – додає Марина.

Коли слід звернутися до лікаря

В ідеалі — одразу, щойно виник дискомфорт, стверджує лікарка. Так можна вчасно отримати лікування та дізнатися про профілактичні заходи для уникнення повторення. 

Якщо ігнорувати проблему, то може виникнути нейропатичний біль. Наприклад, у людини тривалий час болить поперек, але вона ніяк це не лікує. Тим часом у нервовій системі формуються патологічні взаємодії, які роблять біль постійним. Тобто навіть якщо людина вилікує проблему, все одно відчуватиме дискомфорт. Так доведеться звертатися до невролога ще раз, щоб якось це вирішити, додає Марина.

"Масажі також не дають довготривалого ефекту. Мануальний терапевт або масажист допоможуть мʼязам розслабитись. Відтак біль зникне, але ж ви не вирішили його причину. Тож доведеться постійно ходити на таке "лікування", бо біль повертатиметься. Адже причиною болю є не спазмований мʼяз, а той, що слабший за нього", – запевняє спортивна лікарка.

Порада: Записались до лікаря, але спина вже болить? Прийміть знеболювальне та зробіть легку статичну розтяжку. Також уникайте навантаження. Однак якщо вас так скрутило, що не можете розігнутися, то відмовтесь від розтяжки і якомога швидше зверніться за медичною допомогою.

Інколи біль у спині може супроводжуватись іншими симптомами, які неприродні для нього:

  • порушення ходи;
  • зникнення чутливості в певній зоні тіла;
  • зміна кольору сечі;
  • відсутність випорожнення;
  • висока температура тощо. 

У такому разі біль у спині може бути наслідком хвороб інших систем організму.

Але до якого саме лікаря звернутися з болем в попереку?

Можна до сімейного, який призначить домашній комплекс вправ та нестероїдні протизапальні. Далі лікар може направити до вузького спеціаліста – невролога, ревматолога та травматолога.

А як щодо вертебролога та остеопата?

"Немає такої медичної спеціальності, як вертебролог. Це може бути невролог або травматолог, які пройшли профільні курси, отримали сертифікат та працюють з травмами/хворобами хребта. Але остеопат – це взагалі не лікар, а спеціаліст нетрадиційної медицини. Тобто вивчив певні техніки й використовує їх. Однак медичної освіти він може не мати. Тож цікавтесь кваліфікацією спеціаліста", – пояснює Марина.

Лікування хребта перебуває на зрізі між доказовою та недоказовою медициною.

Відтак ефективність більшості методів, які нині використовуються, не має достатньої доказової бази. Наприклад, акупунктура (голковколювання), мануальна терапія, остеопатія, масажі тощо. За словами лікарки, доказовими є тільки два методи лікування – медикаментозний (нестероїдні протизапальні, міорелаксанти), збільшення рухливості та терапевтичні вправи.

Корисні звички для здорового попереку

Якщо біль у попереку вас не турбує, але наша стаття вас насторожила, то Марина радить запровадити такі профілактичні звички:

  1. Принаймні двічі на тиждень тренуйтесь. Це необовʼязково фізактивність у спортзалі, а, наприклад, домашні вправи за відео в Youtube. Але оберіть ту активність, яка вам буде до вподоби, щоб отримувати не тільки користь, але й задоволення.
  2. Тренуйте мʼязи-стабілізатори. Наприклад, середній сідничний мʼяз та передній багатороздільний мʼяз живота. "Не знаєте, як саме це зробити? Придбайте хоча б кілька занять з тренером або фізичним терапевтом у реабілітаційному центрі", – радить експертка.
  3. Не нехтуйте розтяжкою, особливо після тренування. Це запорука адекватного відновлення та зменшення навантаження на спину.
  4. Обирайте зручне взуття і якомога рідше носіть каблук, від нього навантаження на поперек лише зростає.
  5. Переривайте сидіння: 45 хвилин попрацювали, 15 хвилин походили. Також можете практикувати чергування роботи сидячи та стоячи.
  6. Активно відпочивайте поза роботою. Наприклад, прогулюйтесь, грайте в командні ігри, знайдіть активне хобі тощо.
  7. Контролюйте вагу. Вона має бути пропорційна вашому зросту, інакше додаткові кілограми можуть навантажувати суглоби та провокувати біль.

"Запамʼятайте: немає чарівної таблетки, яка забере ваш біль назавжди. Потрібно змінювати спосіб життя та поведінку", – підсумовує Марина.