Зміст:
  1. Чому виникає алергія
  2. Як зрозуміти, що в мене алергія
  3. Чи можна вилікувати алергію

Кажуть, цвітіння дерев – радість для очей. Однак люди з сезонною алергією могли б посперечатися. Адже для них цей період – проблема не тільки для очей, але й носа.

Як розпізнати алергію та не сплутати з застудою? Чи може вона проявитися у дорослому віці та чи можна її вилікувати? Про все це LIGA.Life розпитала лікарку алерголога-пульмонолога Мар’яну Кудрявцеву.

Чому виникає алергія

Поліноз (сезонна алергія або на цвітіння) – це алергічна реакція, яка зазвичай характеризується очними та назальними симптомами:

  • закладеність та виділення з носа;
  • почервоніння та свербіж очей;
  • пирхота в горлі;
  • свербіж піднебіння.
Корисно знати: алергію можна сплутати з застудою. Розрізнити їх можна за температурою та ломотою в тілі. Вони майже не характерні для алергій, на відміну від застуд.

"Найчастіше алергія проявляється до 20-25 років. Однак у деяких людей перші симптоми з’являються в більш зрілому віці – 50-60 років", – пояснює лікарка.

Але що спричиняє розвиток алергії?

Уявімо, що імунна система людини – це поліцейський. Кожен організм має набір власних амінокислот (структурних компонентів білків). За певними координатами "поліцейський" здатен розпізнати, де свої, а де чужі амінокислоти. 

"У нормі організм реагує агресивно тільки на ті, що здатні його вбити або завдати сильної шкоди. Наприклад, віруси, бактерії, найпростіші. Але інколи "поліцейський" може сходити з розуму й агресивно реагувати на все підряд", – стверджує Мар’яна.

Так виникає дискоординація імунної відповіді – імунна система сприймає безпечні елементи як загрозу.

Причини такої реакції:

  • Спадковий ген, який забезпечує схильність до алергії.
  • Надмірна кількість алергену (тригеру). Наприклад, людина тривалий час перебувала у пильному приміщенні.
  • Внаслідок вірусної інфекції. Під час хвороби організм активно бореться з вірусом. Проте одна з його амінокислот подібна до тої, що є в пилку берези (поширеного алергену). Тож після вірусної інфекції людина може помітити симптоми алергії на цей пилок.
  • Медикаменти. Інколи збудником алергічної реакції може бути допоміжна речовина в ліках. Найчастіше це трапляється під час прийняття антибіотиків чи анестетиків.
Читайте також: Як захистити дитину від інфекційних хвороб під час війни. Графік профілактичних щеплень

Як зрозуміти, що в мене алергія

Після прояву описаних симптомів слід одразу звернутися до алерголога. Він проведе опитування:

  • Коли почались симптоми?
  • Як вони проявлялись спочатку?
  • Що вас турбує зараз?

"Це допоможе з’ясувати періодику симптоматики та, можливо, тригер. Наприклад, якщо у вересні-жовтні людина повернулась зі сходу України з алергічними симптомами, то, ймовірно, їх спровокувала амброзія. Натомість в західних областях ця рослина непоширена", – пояснює алерголог.

Щоб точно визначити збудник, лікар призначає панель алергопроб (аналізів). Наприклад, у разі сезонної алергії радять здати інгаляційну панель №1 та 2. Вони містять різні види алергенів: 

  • №1 – пилок берези, вільхи сірої, горіха, дуба, декілька видів кліщів та грибків, епідерміс собаки, кота, коня, хом’яка, кролика тощо.
  • №2 – пилок хризантеми, польовиці білої та клена, бузок, акація, амарант, суміш трав, кульбаба, латекс та деякі види грибків.

"Якщо людина помітила такі симптоми, як набряк піднебіння, діарея, відрижка, ймовірно, є зв’язок з перехресними харчовими алергенами. Наприклад, інколи у разі алергії на пилок берези є реакція на кісткові фрукти (яблуко, грушу, вишню). У такому разі призначаю атопічну панель або харчову №1", – додає Мар’яна.

Інколи під час діагностики алерголог може визначити конкретний тригер симптомів. Тож замість панелей на декілька алергенів людина проходить шкірну алергопробу – прик-тест. На шкіру наносять один алерген (наприклад, пилок берези) та проводять контроль реакції. На основі результатів ставлять діагноз.

Після визначення діагнозу лікар призначить антигістамінні препарати, місцеві гормони та часте промивання носа. Також бажано повісити на вікна сітки та мити їх кожні 2 тижні в періоди інтенсивного цвітіння дерев.

"Не зволікайте зі зверненням до лікаря. Часто люди роками лікують алергію, хоча мають інші захворювання – екзему або грибкове ураження шкіри. Результат – поглиблення проблеми, втрата часу та дії неефективних ліків. Алерголог допоможе чітко встановити діагноз та надати вчасно допомогу", – наголошує лікарка.

Чи можна вилікувати алергію

У 85% випадків це можливо. Найкращий спосіб – алергенспецифічна імунотерапія (АСІТ). Її ціль – "привчити" імунну систему адекватно реагувати на алерген. Протягом 3-5 років людина з алергією вживає спецпрепарати. Вони можуть бути у формі таблеток, розчинів та ін’єкцій. Перші результати можна оцінити за рік терапії.

"Але ця процедура підійде не всім. Є 15% людей, які не підлягають імунотерапії. Наприклад, люди з алергією на дрібні молекули білка та ті, у кого антитіла на слизових виробились, але не потрапили в кровотік. У такому разі процедура буде неефективною", – пояснює лікарка.

Своєчасне лікування алергії важливе.

Інакше через певний час можуть виникнути ускладнення – результат хронічного запального процесу.

Наприклад, в носі можуть виникнути поліпи або гіпертрофія – потовщення раковин слизової оболонки носової порожнини. 

У результаті люди або взагалі не можуть дихати носом, або дихають, ніби через вату. Також повноцінно не відчувають запаху та смаку. Для полегшення ситуації постійно застосовують судинозвужувальні препарати. Але з роками слизова починає зменшуватись в об'ємі, тому що немає нормального кровопостачання. 

"Результат – медикаментозний риніт, якого важко позбутися. Тож вчасне звернення до спеціаліста, діагностика та лікування – запорука гарного самопочуття", – підсумовує експертка.

Читайте також: Алергія на пух тополі. Симптоми та що робити – пояснює алерголог