Зміст:
  1. Найчарівніша мрія
  2. Баланс між задоволенням та роботою
  3. Улюблена справа не завжди приносить щастя
  4. Невдоволення та сором
  5. Робота, що відповідає цінностям

"Знайди роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті" – популярна фраза, яку можна почути у мотиваційних промовах та побачити на яскравих постерах.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Однак чи дійсно улюблена робота завжди приносить відчуття легкості, щастя та задоволення? Про це видання HuffPost розпитало у карʼєрних консультантів та психологів. LIGA.Life переповідає основне.

Найчарівніша мрія

Коли зʼявилась ця мотиваційна фраза, достеменно невідомо. Одні приписують її Конфуцію. Інші кажуть, що вираз датується 1980-ми роками і став помітнішим в епоху соцмереж.

"Думаю, ця мантра майже така ж стара, як "живи, смійся, кохай". Не впевнена, коли вона стала широко популярною, але пам’ятаю, як часто чула її на початку 2010-х років. Чи це було результатом посткризи та буму стартапів чи популярності бізнес-реаліті серіалу Shark Tank у США – не знаю", – припускає Кейт Кеннеді, ведуча подкасту Be There in Five та авторка книги One in a Millennial.

Прийшовши на роботу під час економічної кризи 2008 року, Кеннеді бачила брак робочих місць. Відтак тоді для щастя молоді достатньо було мати будь-яку зайнятість. А наявність роботи, яка ще й приносила б задоволення, здавалося найчарівнішою мрією, каже Кейт.

Технологічний прогрес розширив можливості для кар’єри: блогери, інфлюенсери в Instagram і підприємці почали монетизувати свої хобі за допомогою е-комерції та інших джерел. Так люди побачили собі подібних, які транслювали у соцмережах гнучкий графік, фінансовий успіх та інші аспекти "нової хвилі карʼєрних можливостей".

За словами Кейт, важко протистояти цій ідеальній картинці в соцмережах, коли ти сам незадоволений своєю роботою. А за останнім звітом Gallup – State of the Global Workplace 2023, ця незадоволеність досягла найвищого рівня за весь час. Це підтверджує виникнення та поширення в суспільстві таких феноменів, як "недільна тривожність" – відчуття сильної тривоги та страху, який регулярно виникає щонеділі перед робочим тижнем.

Баланс між задоволенням та роботою

"Навіть якщо ви любите свою справу, все одно будуть моменти, коли вона здаватиметься буденною роботою: дедлайни, складні проєкти та довгі робочі години можуть вплинути на вашу енергію та мотивацію", – стверджує Елізабет Пірсон, карʼєрний коуч, яка працює з жінками, і авторка книги Career Confinement.

Стресові ситуації, складні стосунки з керівниками або колегами, економічні зміни та інші перешкоди можуть виникнути незалежно від того, наскільки ви захоплені роботою. Тож "знайдіть роботу, яка вам подобається, і вам не доведеться працювати жодного дня у вашому житті" для більшості людей є радше гаслом для гарного настрою, ніж реальністю.

"Працюйте на себе і робіть те, що любите" – саме цю ідею часто продають спеціалісти з обслуговування. Але мало хто каже про складнощі побудови бізнесу та виконання завдань, які не подобаються. Мало хто говорить про проблеми, з якими ви стикаєтесь у процесі. Робити те, що вам подобається, має бути нормою, але це все одно робота. Ти все ще намагаєшся заробити цим на життя", – наголошує карʼєрна стратегиня Ана Гьонер.

Навіть якщо у вас є сміливість ризикнути й монетизувати своє хобі, ймовірно, з часом воно здаватиметься вам роботою.

"Настає момент вигорання, коли радість від хобі втрачається. Воно перетворюється на "талон на їжу", – каже Кейт Кеннеді та додає: "Коли я починала свій бізнес, найбільшою проблемою була відсутність коштів для делегування частини роботи робітникам або на аутсорс. Тож усе це довелось робити мені. Це закінчилось тим, що працювала набагато більше за набагато менші кошти, ніж на корпоративній роботі".

Окрім того, робота аж ніяк не схожа на казку, якщо ви знайшли стабільний спосіб заробляти на комфортне життя.

"Я дуже люблю свою роботу, але в кінці дня відчуваю себе "побитою". Вона вимагає глибокої, постійної зосередженості, активної емоційної обробки та регулювання протягом тривалого часу. Окрім своїх сесій, займаюсь оформленням документів, керую платежами, маркетингом, комунікаціями з клієнтами та колегами, пропоную консультації для потенційних клієнтів, розробляю та проводжу тренінги, безперервно навчаюсь", – ділиться досвідом психологиня Лорен Аппіо.

Отже, будь-яка зайнятість може передбачати важкі дні, навіть якщо загалом робота приносить задоволення та радість. Це нормально, коли не завжди хочеться приділяти роботі необхідний час та зусилля.

Улюблена справа не завжди приносить щастя

"Говорити іншим: "Робіть те, що вам подобається!" – надмірне спрощення. Цього недостатньо. Не менш важливо робити те, у чому ти вправний, і бути готовим продовжувати це робити, навіть коли вже не так весело від того", – зазначає Горік Нґ, карʼєрний консультант Гарвардського університету та автор книги The Unspoken Rules: Secrets to Starting Your Career Off Right.

Саме тому важливо проаналізувати, чи ваша робота дозволяє використовувати навички та досвід для досягнення успіху. Відчуваєте, що вас манить зовсім інший шлях – проведіть "внутрішнє дослідження".

Горік Нґ наводить приклад: "Чи хотів би я бути музикантом? Звичайно! Чи можу я співати, щоб врятувати своє життя? Ні! Чи співати одну й ту саму пісню щотижня в іншому місті, коли мене не було вдома шість місяців, все ще весело? Не дуже у цьому впевнений".

Слід також зважати, що не кожна пристрасть може бути реалістичним карʼєрним планом. Ана Гьонер, наприклад, хотіла б піклуватися про дитинчат панд. Але ймовірність побудови на цьому карʼєри – мінімальна. 

До того ж не кожне хобі може забезпечувати гідне життя вам та родині. Це може бути одним з джерел доходу, який доведеться доповнювати іншою роботою. 

"Любов не завжди оплачує рахунки", – підкреслює Гьонер.

З іншого боку, монетизація хобі може супроводжуватись купою буденних завдань, які не приносять задоволення. Наприклад, Кейт Кеннеді займалась розписом декору для дому. Їй подобалось бути креативною та робити щось власними руками. Окрім того, її приваблювала ідея самозайнятості. 

"Однак більшу частину дня я працювала не художником, а займалась доставленням, обслуговуванням клієнтів, управлінням запасами тощо", – ділиться досвідом Кеннеді.

Горік Нґ якось зустрів талановитого фотографа та запитав, чи хоче він перетворити своє ремесло на повноцінну роботу. Той відповів: "Я люблю фотографувати, але ненавиджу робити це для бізнесу. У ту хвилину, коли почну покладатися на фотографію, як спосіб оплати рахунків, перестану її любити".

"Будьте чесними з собою, якщо думаєте перетворити хобі на кар’єру. Чи подобається вам ідея перетворити справу на бізнес так само сильно, як займатися нею у вільний час? Не кожен відповість "так" на це запитання, і це нормально", – підсумовує Нґ.

Невдоволення та сором

Пошук роботи, яка буде до душі, може призвести до постійного відчуття невдоволення. Адже здаватиметься: якщо для мене робота – це не задоволення, а просто спосіб заробітку, отже, я щось роблю не так.

Ба більше, це може призвести до почуття провини та сорому у тих, хто не відчуває такого натхнення від роботи, як це демонструють деякі користувачі соцмереж. 

"Коли працювала у корпорації, ставила собі питання: чи я перестала реалізувати свій потенціал, працюючи найманим працівником? Іноді це викликає страх, через що активно вирішуєш робити те, що не подобається. Хоча могла б слідувати своїм пристрастям", – пояснює Кеннеді.

До того ж віра в те, що справа, яку ти любиш, насправді не є роботою, може викликати сором у людей, які переживають вигорання чи виснаження.

"Це особливо часто зустрічається у сферах охорони здоров’я, серед психологів та працівників освіти. Професіонали в цих сферах можуть почуватися винними або "невдячними" за те, що відчувають втому від співчуття іншим або потребують перерви", – додає Аппіо.

Робота, що відповідає цінностям

"Вираз про роботу для душі слід адаптувати. Адже йдеться не лише про те, щоб знайти роботу, яка вам подобається, а про те, щоб вона була повʼязана з вашою метою, пристрастями та сильними сторонами", – стверджує карʼєрна тренерка Жасмін Ескалера.

Робота, яка поєднує в собі навички та завдання, у яких ви вправні, може надихнути та викликати відчуття, ніби ви взагалі не працюєте. Але й цього недостатньо.

"Культура компанії також є невіддільною частиною отримання задоволення від роботи. Тож я б сказала: не просто знайдіть роботу, яка вам подобається, а середовище, яке дозволить вам стати найуспішнішою версією себе, і тоді не доведеться працювати жодного дня у своєму житті", – додає Ескалера.

Інші експерти також погоджуються, що гасло слід перефразувати.

"Щоб зробити вислів точним, я б сказала: "Знайдіть роботу, яка вам подобається, оцінить ваші зусилля і виділіть час для хобі, які приносять задоволення поза роботою. Ви більше, ніж ваша робота", – пропоную свою версію Гьонер.

Кеннеді доєднується: "Якщо ви не знайшли роботу, яка подобається, знайдіть ту, яка складається з завдань, які вам до вподоби. Це може бути хорошим способом віднайти задоволення від роботи".

Чи монетизувати хобі, чи просто працювати, щоб сплачувати рахунки та шукати більшої мети в іншому місці – питання вашого особистого вибору та цінностей. Однак якщо ви хочете знайти сенс у роботі, Нґ радить пошукати те, що приносить вам радість і мету щодня. 

Зрештою, ідея про пошук роботи, яка вам подобається, – непогана. Однак вона не завжди реалістична чи здійсненна. 

"Натомість важливо прагнути до роботи, яка відповідає вашим цінностям і забезпечує певний рівень задоволення, а також бути реалістичним у тому, що робота все одно залишається роботою, навіть якщо ви її любите", – підсумовує Пірсон.