Уявіть напружену сцену в ліжку за участю героїв улюбленого фільму чи серіалу. Цілком ймовірно, що обидва герої відчувають оргазм в моменті. Та в реальному житті далеко не завжди така райдужна статистика.

В реальності існує так званий "розрив оргазму", задокументований в наукових працях вже понад 20 років. Так статистично жінки набагато рідше відчувають оргазм, ніж чоловіки. Про це пише у своїй статті для видання The Conversation Лорі Мінц, почесна професорка психології Університету Флориди та авторка книги "Кінчай! Твоє право на задоволення" (українською книга вийшла у видавництві #книголав).

Так, дослідження за участі понад 50 000 людей показало: 95% гетеросексуальних чоловіків зазвичай або завжди відчувають оргазм під час інтимних стосунків. Серед жінок цей показник – лише 65%.

Що про це говорить наука?

Є припущення, що причиною "розриву оргазму" є те, що жіноче задоволення є "біологічно невловимим". Тоді б жінки не отримували оргазм від мастурбації. Проте дослідження доводять зворотне: жінки частіше відчувають оргазм на самоті, ніж з партнером.

Окрім того, жінки частіше відчувають оргазм під час сексу в стосунках, ніж під час випадкових зносин. У дослідженні за участі понад 12 000 студентів коледжу лише 10% жінок сказали, що відчувають оргазм під час першого статевого акту з випадковим партнером, а 68% повідомили, що вони відчувають оргазм під час сексу з постійним партнером.

Жінки також частіше відчувають оргазм під час сексу з іншими жінками. В одному дослідженні 64% бісексуальних жінок повідомили, що зазвичай або завжди відчувають оргазм під час інтимних стосунків з партнерками.

Чому виникає "розрив оргазму"

У сценаріях, де жінка дійсно отримує оргазм, велику увагу приділяють стимуляції клітора. Це не дивно, адже і клітор, і пеніс походять з однієї тканини та сповнені нервових закінчень, які чутливі до дотику.

У своїй роботі Лорі Мінц опитала тисячі жінок: "Який ваш найнадійніший шлях до оргазму?" Лише 4% відповіли: "Проникнення", інші 96%: "Стимуляція клітора окремо або в поєднанні з проникненням".

Отже, основна причина виникнення "розриву оргазму" – жінки не отримують необхідну стимуляцію клітора. 

До речі, на це впливає "піднесений образ" статевого акту як такого. Таке уявлення ми отримуємо з фільмів, телешоу, книг, та серіалів, де зображують жінку, яка неодмінно отримує оргазм від самого статевого акту.

Окрім того, популярні чоловічі журнали радять різні пози, які допоможуть довести жінку до оргазму. Попри те, що деякі з них включають стимуляцію клітора, все ж статевий акт в таких матеріалах залишається центральним і найважливішим.

Також зазвичай ми відносимо стимуляцію клітора до "прелюдій", а не як частину самого статевого акту. Це також своєрідне знецінення його важливості.

Численні дослідження доводять: такі уявлення дають зрозуміти, що секс має відбуватися за таким сценарієм: прелюдія (тільки щоб підготувати жінку до статевого акту), статевий акт, чоловічий оргазм і все. У цій версії сексу робота чоловіка полягає в тому, щоб "подарувати" жінці оргазм, займаючись сексом якомога довше та інтенсивніше.

Відтак не дивно, що, за результатами досліджень, чоловіки почуваються більш мужніми, коли їхня партнерка відчуває оргазм під час статевого акту. А жінки симулюють оргазм, щоб захистити его партнера. За статистикою, 53-85% жінок визнають, що імітують оргазм. А деякі дослідження зазначають: більшість жінок хоча б раз у житті імітували в ліжку.

Як досягти рівності в оргазмах

Однак не все втрачено. Оскільки культурний фактор частково відповідає за існування "розриву оргазму", то зміна погляду на статевий акт допоможе покращити сексуальний досвід жінок.

Важливо: 

  • пояснювати, що жінки не мають обмеженої біологічної здатності до оргазму. Вони мають рівноцінне право на задоволення, як і чоловіки.
  • розказувати обом статям про роль клітора в задоволенні жінки;
  • заохочувати жінок до мастурбації. Це допоможе дізнатися, чого саме вони хочуть у сексуальному житті;
  • наголошувати на комунікації між партнерами. Адже замало розуміти, що тобі подобається. Потрібно вміти пояснити це партнеру;
  • відмовитись від клішованого сценарію сексу: прелюдії – статевий акт – оргазм чоловіка, що і є фіналом. Натомість партнери можуть по черзі відчувати оргазм за допомогою орального сексу або стимуляції пальцями. Окрім того, жінки можуть під час статевого акту стимулювати себе рукою або секс-іграшкою. Дослідження доводять: жінки, які використовують вібратори, відчувають більше оргазмів. 

Проте рівність оргазму – це набагато більше, ніж якісний секс. За словами Лорі Мінц, після відчуття своєї сили у спальні, багато жінок стають більш впевненими у повсякденному житті. 

Це підтверджують і дослідження. За одним з них, відчуття права на задоволення збільшує свободу у вираженні своїх бажань партнерові. Це стосується і захисту під час статевого акту.

Згідно з дослідженням, відчуття права на сексуальне задоволення підвищило впевненість жінок у відмові від того, що їм не подобається у ліжку, а також у застосуванні контрацепції.

А за статтею американських дослідників про статеве виховання та задоволення, молоді люди, які дізнаються, що секс має приносити задоволення, менш схильні використовувати його в маніпулятивні чи інші шкідливі способи. Тому збільшення освіченості про те, що секс – це задоволення для обох партнерів, також може допомогти зменшити рівень сексуального насильства.

А обізнаність суспільства про жіноче задоволення загалом приносить набагато більше користі, ніж просто збільшення статистики про оргазми.

Читайте також: Правила здорового сексу. Яким має бути статевий акт, щоб не нашкодити собі і партнеру