Зміст:
  1. Алкоголь: збуджує чи гальмує?
  2. Безпечна доза
  3. Афродизіак чи ліки проти тривоги
  4. Феномен "пивних окулярів"
  5. Ризики "п’яного сексу"
  6. Алкоголь, ерекція та оргазм

У кіно та рекламі алкоголь та секс йдуть пліч-о-пліч. Герої збуджені, грайливі, відкриті до експериментів та дещо легковажні. Але чи так усе в реальному житті? 

Про це LIGA.Life розпитала сексологів та науковця.

Алкоголь: збуджує чи гальмує?

"Алкоголь сприяє сексуальному збудженню через збільшення синтезу статевих гормонів – естрогенів (жіночих) та тестостерону (чоловічих). Вони забезпечують статевий потяг та сексуальну поведінку", – пояснює професор Віктор Досенко, патофізіолог та завідувач кафедри загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології ім. Богомольця.

Етиловий спирт також впливає на мозок, зокрема на рецептори нервових клітин. За словами професора, алкоголь ніби натискає на кнопки в мозку, які гальмують нервову систему.

Усього відомо шість таких "кнопок", найпростіші:

  • ГАМК-рецептори (рецептор гамма-аміномасляної кислоти). Якщо ця кислота або алкоголь діють на цей рецептор, це провокує гальмування будь-якої нервової клітини. Так людина розслабляється, стає більш контактною та здатною до комунікації.

  • Дофаміновий рецептор. Замість дофаміну ("гормону задоволення") алкоголь може активувати дофамінові рецептори, які провокують відчуття задоволення, радості, спокою і викликають гальмування центральної нервової системи.

"Гальмування нервової системи врешті призведе до засинання. Проте це питання дози випитого", – пояснює Досенко. 

Безпечна доза

У кожної тверезої людини є певний рівень етанолу в організмі. Але звідки?

"Його продукує мікробіом кишківника – бактерії, які живуть в ньому. Наприклад, ви їсте овочі чи фрукти, багаті клітковиною. У цей час мікробіом перетворюється на "самогонний апарат". Мікроорганізми розщеплюють клітковину до етанолу. Разом з водою він всмоктується в товстому кишківнику і поступає до печінки. Там він слугує поживним субстратом, адже містить багато калорій", – пояснює патофізіолог.

Тобто цей вид етанолу не ворожий для організму, не викликає отруєння чи сп’яніння.

Його фізіологічна доза у дорослої людини – 30-40 г.

"Відштовхуючись від натуральної дози, можемо говорити про допустиму дозу штучного етанолу, який отримуємо з алкогольних напоїв. Тобто 20-40 г етанолового спирту несуттєво зрушить фізіологічну ситуацію в організмі. З цією концентрацією чудово впорається фермент, що розщеплює алкоголь, – алкогольдегідрогеназа", – додає Віктор.

30 г чистого спирту – це приблизно:

  • 710 мл пива чи сидру;

  • 300 мл вина з вмістом алкоголю 12%;

  • 90 мл міцних напоїв з вмістом алкоголю 40% – джин, горілка, віскі, ром.

Також не слід забувати про індивідуальні особливості активності ферментів, які метаболізують етанол. Від цього також залежить стійкість організму до алкоголю. 

Афродизіак чи ліки проти тривоги

"Оскільки алкоголь впливає на нервову систему, людина стає більш розкутою, піддатливою, спокусливою. Це підвищує лібідо. Тобто можна припустити, що алкоголь виконує роль афродизіаку", – пояснює сексологиня та аналітично орієнтована психотерапевтка Анна Вершебнюк.

Проте деякі люди п'ють міцні напої "для хоробрості" перед сексом, стверджує практик-сексологиня та психологиня Софія Гарсія Лопес. Це допомагає їм знизити рівень тривоги через негативний досвід чи установки.

"Синдром тривожного очікування сексуальної невдачі (СТОСН) – це сексуальна дисфункція чоловіків, які мали негативний досвід: "Мені зараз не вдасться. Що про мене подумає партнерка?" Щоб приглушити цю тривогу та розслабитися, чоловік може вирішити випити", – додає Софія.

У жінок такого синдрому немає, але є дисфункції на основі тривоги (вагінізм, диспареунія, складність відчути збудження).

Зазвичай причиною є негативні установки, які формуються на базі досвіду або коментарів партнерів, батьків, друзів.

"Секс – концентрація прояву себе. Наприклад, якщо ви любите контролювати життя, то, ймовірно, під час сексу ця риса проявлятиметься. Тож якщо ви маєте тривогу з приводу свого тіла, поведінки чи акту в цілому, слід шукати корінь проблеми та працювати з ним. Алкоголь – тимчасовий допінг, який не лікує проблему та не завжди може спрацювати", – пояснює Гарсія Лопес.

Спочатку людина відчуває позитивний ефект: покращення настрою, грайливість, розкутість. Але зі збільшенням частоти споживання організм формує стійкість до алкоголю. Тож людині доводиться збільшувати дозу для бажаного ефекту. 

Феномен "пивних окулярів"

"Beer goggles" (англ. "пивні окуляри") – людина відчуває сексуальний потяг до іншої особи, яка без алкогольного сп’яніння не була б для неї привабливою

"Вчені провели дослідження серед тверезих і сп’янілих людей. Обом групам показали статичні зображення облич. Сп’янілим учасникам більша кількість облич здавалася привабливою. Алкоголь впливає на зниження нашого контролю та вибірковості статевого партнера", – пояснює Анна Вершебнюк.

Читайте також: Як обрати першу секс-іграшку собі та партнеру та як подарувати, щоб не образити

Ризики "п’яного сексу"

Сп’яніння – це про втрату пильності. Так збільшується ризик незахищеного сексу, що може призвести до передачі венеричних захворювань, ВІЛ, інших захворювань, які передаються статевих шляхом, та небажаної вагітності.

"Під дією алкоголю ми не здатні думати про наслідки власних вчинків. Керуємось інстинктивною природою. Наприклад, можемо зрадити, переспати з неповнолітніми або порушити закон. Жінки можуть бути більш доступними, що йде всупереч їхнім моральним установкам. Після вони можуть дуже шкодувати про вчинок та відчувати провину", – стверджує Анна.

Алкоголь також пробуджує тягу до сексуальних експериментів через приглушення тривоги та страху. 

"У такому стані складно контролювати ситуацію та межі допустимого. Тож експерименти можуть закінчитися сумно та боляче, зокрема для здоров’я статевих органів жінок", – додає Софія.

Віктор Досенко наголошує: "Спочатку алкоголь збуджує, але наступною фазою його дії може бути агресія, особливо це стосується чоловіків. Тож алкогольне сп’яніння підвищує ризик зґвалтувань".

Алкоголь, ерекція та оргазм

LIGA.Life вже писала про шкоду алкоголю для всього організму. Детальніше тут

Проте в мережі є чимало інформації про те, що у довгостроковій перспективі алкоголь зменшує інтенсивність та швидкість настання оргазму, погіршує ерекцію у чоловіків та збудження у жінок тощо. Ми запитали у професора Віктора Досенка, що про це каже наука.

"Наукові дані обмежені. Інтенсивність оргазму складно виміряти. Для цього дослідникам потрібно вивчати функціональну активність певних відділів мозку безпосередньо під час акту. Проте навряд чи хтось погодиться займатися сексом в апараті МРТ. Тож маємо лише суб’єктивні дані – результати опитування та більш об’єктивні – вивчення роботи мозку під час мастурбації. Цього замало для остаточного висновку, що під дією алкоголю оргазм менш інтенсивний".

Подібна ситуація стосується впливу алкоголю на здоров’я статевих органів. Наприклад, негативна дія нікотину підтверджена дослідженнями. Він зменшує ерекцію у чоловіків та може призвести до імпотенції через вплив на судинні реакції та розвиток атеросклерозу.

"Проте таких даних щодо дії алкоголю немає. Є інші фактори – регулярне споживання етилового спирту негативно впливає на центральну нервову систему та серце, що робить людину хворою. Вторинно це буде шкодити статевим органам та сексуальному життю. Але прямого ефекту, що алкоголь пригнічує лібідо, ерекцію у чоловіків або збудження у жінок, немає", – додає патофізіолог.

Читайте також: Три місяці без сексу. Як це впливає на здоров’я і що робити, якщо партнер далеко