Зміст:
  1. Як нині працює Запорізька АЕС
  2. Аварія з цілою захисною оболонкою
  3. Аварія з відкритим або пошкодженим контайнментом 

22 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації на Запорізькій АЕС. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) і Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) застерегли українців від профілактичного прийому калія йодиду. Оскільки це, навпаки, може призвести до опіків слизової та отруєння. 

Відтак виникає питання: як підготувати себе до можливої аварії? ДНТЦ ЯРБ розібрали можливі сценарії подій та методи захисту власного здоров’я.

Як нині працює Запорізька АЕС

Перші кроки щодо запобігання або управління важкими аваріями на ЗАЕС почалися ще у 2011 році. Наприклад, встановили дизель-генератори та мобільні помпові установки для підживлення парогенераторів, басейнів витримки та бризкальних басейнів. 

Все це дозволяє запобігти важкій аварії або суттєво збільшити час для пом’якшення її наслідків.

Окрім того, протягом останніх 9 місяців енергоблоки ЗАЕС зупинені: частина після окупації майданчика станції, решта – восени 2022 року. Нині лише 1 з енергоблоків у стані "гарячий зупин", 4 – "холодний зупин", ще 1 – "зупин для перевантаження". В усіх цих режимах енергоблоки не виробляють електроенергію та не мають радіоактивного йоду (І-131).

Загалом у ДНТЦ ЯРБ виокремлюють 2 несприятливих сценарії:

  • аварія з цілою захисною гермооболонкою реактора (контайнментом);
  • аварія з відкритим контайнментом (або у випадку його відмови/пошкодження).

Розгляньмо кожен з них.

Аварія з цілою захисною оболонкою

Кожен реактор на ЗАЕС розташований всередині захисної оболонки – контайнменту. Її основна мета – утримати радіоактивні матеріали і продукти радіоактивного розпаду всередині та не дати їм виходити у навколишнє середовище.

ДНТЦ ЯРБ оцінили радіаційні наслідки аварії "Повне знеструмлення енергоблока" на майданчика ЗАЕС, враховуючи умови: енергоблок у режимі "гарячого зупину" протягом 9 місяців, а метеорологічні умови – станом на 15:00 16 червня 2023 року.

Так, за важкого пошкодження активної зони при повному знеструмленні одного енергоблока ЗАЕС (але з цілим/щільним контайнментом) радіаційні наслідки аварії стосуватимуться території – 2,5 км навколо ЗАЕС (санітарно-захисна зона). Відтак здебільшого тільки персоналу станції. 

Методи захисту: обмеження перебування на відкритому повітрі у межах санітарно-захисної зони. Йодна профілактика не потрібна.

Аварія з відкритим або пошкодженим контайнментом 

Цей сценарій матиме ширшу географію, відповідно – гірші наслідки. Територія забруднення залежатиме від конкретного сценарію та метеорологічних умов. 

У такому разі населенню надійде сповіщення про надзвичайну ситуацію. Але що робити далі?

  1. Почули сигнал тривоги – негайно увімкніть радіо, телевізор або інтернет та прослухайте повідомлення. Довіряйте лише інформації від офіційних органів влади – ДСНС, Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, Укргідрометцентру, місцевих органів управління, військових адміністрацій, поліції.
  2. Надягніть респіратор або ватно-марлеву пов’язку. Якщо їх немає, прикрийте ніс і рот рушником, хусткою або шарфом.
  3. Залишайтесь у приміщенні або негайно знайдіть найближче укриття/підвал, якщо перебуваєте на вулиці. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівлі, тому треба триматися якнайдалі від стін і даху.
  4. Прийшли з вулиці – зніміть верхній шар одягу та покладіть у пластиковий пакет або герметичний контейнер. Це може усунути до 90% радіоактивного забруднення й зменшить час перебування під впливом радіації.
  5. Закрийте та заблокуйте всі вікна, двері та вентиляційні отвори в приміщенні та не підходьте до них без нагальної потреби. Вимкніть кондиціонер та обігрівачі.
  6. Можна споживати лише бутельовану воду та їжу в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках) або їжу, яка була в холодильнику або морозильній камері. Користуватися продуктами з саду/городу/ вулиці та користуватися водопровідною водою можна лише після офіційного повідомлення, що це безпечно.
  7. Дотримуйтесь особистої гігієни.
  8. Протирайте вологою ганчіркою або чистим рушником харчові контейнери, столи та посуд. Не забувайте про домашніх улюбленців, протріть миски й килимки. Використані ганчірки покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається.
  9. Стежте за подальшими повідомленнями від ДСНС, Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, Укргідрометцентру, армії, поліції чи місцевих органів управління. Вони сповістять про подальші дії, потребу в евакуації та правила безпеки.

Отже, щоб підготуватися до такого сценарію, потрібно:

  • зберігати спокій та не панікувати;
  • підготувати радіоприймач з живленням від батарейок. Це може бути єдиний засіб звʼязку в надзвичайній ситуації;
  • запастися бутельованою водою;
  • зробити запас продуктів, щоб вистачило на кілька днів;
  • мати напоготові тривожну валізу.

"Пам’ятайте, наразі жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики", – додають в ДНТЦ ЯРБ.