Зміст:
  1. Навіщо потрібні компресійні панчохи
  2. Кому потрібен компресійний трикотаж
  3. Що обрати: колготки, панчохи чи гольфи
  4. Як обрати компресійні панчохи чи колготки

LIGA.Life розпитала судинного хірурга та флеболога Юрія Свідерського про нюанси вибору компресійного трикотажу. Лікар розповів, кому потрібні ці вироби та для чого. 

"Кров у венах тече проти сили земного тяжіння – знизу вгору. Аби це було можливим, природа вигадала систему клапанів. Тобто у венах є "пелюстки" зі сполучної тканини, які виконують роль запірних кранів. Вони не дозволяють крові провалюватись униз", – пояснює судинний хірург.

Якщо у людини варикоз, система клапанів розтягується та виходить з ладу. Відстань між "пелюстками" збільшується, тому кров починає рухатися відповідно силі земного тяжіння – зверху вниз. Наслідок – мішкоподібне розтягнення підшкірних вен. Візуально людина бачить на ногах великі покручені сині судини.

"Щоб не допустити цієї проблеми, розробили зовнішню опцію – компресійний трикотаж. Це не просто панчохи та колготки 100 DEN, а високотехнологічний виріб зі спеціальним плетінням та комбінацією матеріалів. Саме це забезпечує головну функцію компресійного трикотажу – створення зовнішнього тиску на підшкірні вени у нижніх кінцівках, щоб покращити венозне повернення", – пояснює Юрій.

Компресійний трикотаж забезпечує градієнт тиску. Наприклад, панчохи тиснуть на ділянку біля щиколотки з однією силою, на литці – слабше, під коліном – ще слабше, а на стегні – знову сильніше.

Саме тому використання еластичного бинта замість компресійного трикотажу не матиме потрібного ефекту.

Адже тиск буде однаковий у різних частинах ноги.

"Компресійні панчохи – це "милиці" для наших вен. Коли їм важко працювати, трикотаж підтримує їх. Але мова йде виключно про поверхневу венозну систему", – зауважує лікар.

Читайте також: Чому німіють руки та ноги – пояснює неврологиня

Кому потрібен компресійний трикотаж

По-перше, людям, які мають варикозну хворобу. Бажано, щоб на ногах були спеціальні панчохи, коли люди з варикозом перебувають стоячи.

По-друге, людям, які мають погіршення венозного відтоку. Потенційні причини:

"Людям з лімфостазом (порушенням обміну рідини в ногах) та людям, які працюють на ногах, слід щоранку одягати компресійні панчохи та щовечора знімати. Усім іншим – за рекомендаціями лікаря".

Протипоказання для носіння компресійного трикотажу:

"Милиці" для вен. Кому потрібні компресійні панчохи, колготки та чому гольфи – погана ідея
Фото: depositphotos.com

Що обрати: колготки, панчохи чи гольфи

В аптеках та онлайн-магазинах є три види компресійного трикотажу: колготи, панчохи та гольфи. "Якщо потрібно максимально стиснути верхню частину кінцівки й зону паху, то рекомендують колготи. Якщо в цьому немає потреби – купуйте панчохи", – радить експерт та додає:

"Гольфи взагалі не мають права на існування у вигляді лікувального виробу".

Компресійні гольфи не лікують, а шкодять. Вони кріпляться під коліном, у місці, де одна з підшкірних вен вливається в підколінну вену. Якщо цю зону постійно перетискати, то можливе утворення тромбів, наголошує судинний хірург.

Виключення: здорові люди можуть використовувати гольфи для профілактики звичайних набряків під час тривалої їзди або авіаперельотів.

Читайте також: Горб на шиї у жінок – що це таке та чому масаж не допоможе його прибрати. Пояснює невролог

Як обрати компресійні панчохи чи колготки

За словами Юрія, є декілька нюансів, на які слід звернути увагу під час підбору:

  • Вид за ступенем тиску: профілактичні або перший клас (тиск – 18-22 мм рт.ст.), лікувальні – другий клас (від 23-32 мм рт.ст.) та третій клас (34-46 мм рт.ст.) і дуже лікувальні або четвертий клас (понад 49 мм рт.ст.). Тобто чим менший тиск, тим менше вони лікують і мають більш профілактичний ефект.

"Ступінь тиску слід обирати з лікарем або медперсоналом, які компетентні в цьому питанні. Щоб компресійний трикотаж відповідав вашій проблемі та потребам", – наголошує лікар.

  • Розмір. Розмірна сітка може відрізнятися залежно від виробників. Але щоб дізнатися свій розмір, виміряйте: окружність ноги внизу над кісткою, під коліном – в найширшому місці литки, над коліном – в найтоншому місці стегна та вгорі біля сідниць – в найширшому місці стегна. Також слід додати довжину від гомілкової кісточки до паху. Якщо ви купуєте в аптеці, а не онлайн, розмірна сітка вказується на зворотній стороні пакування.

  • Тканина. Панчохи зазвичай виробляють з поєднання бавовни, нейлону та лайкри. Якщо людина має контактну алергію на один з цих компонентів, слід шукати гіпоалергенні варіанти.

  • Ціна. Не слід економити на компресійному трикотажі. "Необхідно брати ті панчохи, які вартують грошей. Адже це питання якості та "живучості" виробу", – наголошує експерт. Польський, прибалтійський та український компресійний трикотаж коштує 400-1000 грн. Через три дні носіння їхній ефект послабиться, а панчохи пустять стрілки. Натомість якісний трикотаж коштує від 100 євро. Найкращі виробники – Швейцарія, Німеччина та Італія. Їх можна носити місяцями без втрати сили тиску та зовнішніх пошкоджень.

"Якісна компресійна панчоха витримує достатньо брутальне ставлення до себе і спокійно терпить зачіпання нігтем або дотик до негладкої дерев'яної поверхні. Вона не повинна тріскатися чи пускати стрілки. Зазвичай їх носять та перуть щодня, а замінюють на нові приблизно через пів року використання. Потріпаність та потертості свідчать про те, що слід купити нову пару", – пояснює лікар.