Зміст:
  1. Романтизація першого сексу
  2. Ні гігієни, ні контрацепції 
  3. Афродизіаки, алкоголь та секс
  4. Бойкот клітора
  5. Стримані чоловіки та голосні жінки
  6. Одночасний оргазм
  7. Секс у воді та на піску
  8. Секс – справа лише молодих
  9. Не все так погано: хороший приклад із кіно та серіалів

Як часто ви зустрічаєте сцени сексу в художніх фільмах? Більш вірогідно, що ви ніколи про це не задумувались. Адже нині статевий акт між героями – одна зі звичних сцен у сюжетах пригодницьких стрічок, фентезі, детективів та комедій, а не лише мелодрам. 

Та чи задумувались ви, що більшість цих пристрасних сцен "відірвані від реальності"? LIGA.Life та секс-просвітниця, психологиня, засновниця блогу "У трусах" Анастасія Забела розібрали популярні кліше про секс у кінематографі та пояснили, чому те, що ми бачимо на екрані, часто диктує "хибні очікування".

Секс у кіно VS у житті. Як кінематограф формує міфи про статевий акт
Анастасія Забела

Романтизація першого сексу

В іспанській стрічці "Три метри над рівнем неба" головні герої – досвідчений Аче та цнотлива Бабі – приїжджають на берег океану. Розстеливши простирадло на березі, Аче та Бабі пестять одне одного. На намагання хлопця піти далі, дівчина двічі відповідає: "Ні". Той прислухається.

Через певний час Аче привозить Бабі на той самий берег, де також є закинута вілла. Сонце сідає, пара цілується. Аче турботливо запитує, чи дівчина готова до сексу. Отримавши ствердну відповідь, пара кохається. Дівчина отримує оргазм, звиваючись тілом. З точки зору естетики, картинка дійсно гарна, але чи реалістична?

"Перший секс – різний у кожної людини. Такий розвиток подій, коли дівчина одразу отримує задоволення – не виключений, але й не дуже поширений", – пояснює Анастасія. 

Дискомфорт через хвилювання "про перший раз" може виникнути і у дівчини, і у хлопця.

Це відображається і фізіологічно. Наприклад, у хлопців може послабитись/зникнути ерекція, а дівчатам буде складно розслабитись, що також впливатиме на збудження. 

До того ж такі романтизовані сцени першого сексу у фільмах можуть сформувати хибне очікування – цей момент має бути настільки ж приємним, гарним і обов’язково супроводжуватись оргазмом. 

"Відтак побачивши такі кадри в кіно, молоді люди можуть відчувати розчарування, прикрість та ніяковість після першого сексу. Адже сталося все не так, як це було на екрані: замість гарно, романтично, зі свічками – у машині на задньому сидінні, липко та парко. Так складається враження, що секс – це щось неприємне, або ви зробили щось не так", – пояснює секс-просвітниця.

Читайте також: "Як не спровокувати злочин": що таке віктимологія і чи місце їй у шкільних підручниках

Ні гігієни, ні контрацепції 

Зазвичай момент підготовки до сексу та комунікації між партнерами упускається режисерами та сценаристами. 

Відтак здається, що героям стрічок, на відміну від звичайних людей, не страшні запальні захворювання статевих органів, інфекції, які передаються статевим шляхом (ІПСШ – сифіліс, гонорея, хламідіоз, гепатит, ВІЛ тощо) та незапланована вагітність. Пристрасть все переможе!

Та в житті розмова про контрацепцію має початися ще, коли пара одягнена.

Наприклад, якщо це випадковий секс, то слід запитати партнера, чи проходив він/вона перевірку на ІПСШ. У разі відсутності довідки єдиним варіантом захисту можуть бути презервативи. У постійних партнерів вибір ширший. Про них можна прочитати за посиланням.

Щодо гігієни, то в ідеалі слід приймати душ до та після сексу. Плануєте статевий акт на природі – підмийтесь або використайте безспиртові серветки/вологий туалетний папір і не забудьте помити руки. Це зменшить ризик запальних процесів у статевих органах.

"Після сексу лікарі радять сходити помочитися, щоб з уретри вийшли залишки лубриканту, та підмитися. Це також знизить ризик запалення", – додає експертка.

Секс у кіно VS у житті. Як кінематограф формує міфи про статевий акт
Кадр із фільму Містер та Місіс Сміт

Афродизіаки, алкоголь та секс

Відомий своїми любовними пригодами Казанова з’їдав 50 устриць щодня, йдеться у легендах. Адже цей морепродукт вважається афродизіаком, який збільшує сексуальне бажання (лібідо). Сцена з поїданнями устриць показана і в однойменному фільмі про відомого донжуана.

Та як би нам не хотілось вірити в чудодійність деяких продуктів для сексуального життя, все ж наука це спростовує. Так, чорний шоколад, морепродукти чи перець чилі не збуджують, але їх додавання до збалансованого раціону точно не буде шкідливим.

"Також роль афродизіаку приписують женьшеню та кореню імбиру через покращення кровотоку. Але ця дія опосередкована. Те саме може відбутися після кардіотренування, але збудження це не принесе", – додає Анастасія.

Алкоголь також часто вважають афродизіаком через його здатність розслабляти. Відтак у фільмах часто сцена, яка передує сексу, – це вечеря з келихом вина або вечірка в клубі, де також без пляшки не обійшлось. Так сталося і у головних героїв фільму "Містер та Місис Сміт" з Анджеліною Джолі та Бредом Піттом.

Натомість не слід так романтизувати будь-яке сп'яніння. Адже в такому стані людині важко обдумати свою згоду на секс, гігієну, контрацепцію, що може нести неприємні наслідки після протверезіння.

А про те, як алкоголь фізіологічно здатен впливати на секс, – читайте: Як алкоголь впливає на секс: збуджує чи насправді гальмує? Пояснюють сексологи та вчений

Бойкот клітора

Поділ оргазму на кліторальний та вагінальний виник понад 100 років тому, стверджує експертка. Психолог Зігмунд Фройд назвав кліторальний оргазм "дитячим", ніби-то його могла відчути навіть дівчина без сексуального збудження, наприклад, під час їзди верхи на коні. Натомість, за його словами, доросла жінка має отримувати задоволення від проникнення пеніса у вагіну. 

"Так виникло лікування жінок, які не отримують задоволення від проникнення. Однак згодом вчені дослідили, що клітор – доволі об’ємний орган, і саме він відповідає за сексуальне задоволення жінки", – розповідає Анастасія.

За статистикою, лише 25% жінок отримують задоволення від проникнення.

Інші 75% – від додаткової стимуляції (клітора, сосків, вух тощо).

У художніх фільмах ця статистика була б спростована. Адже в більшості стрічок сценарій еротичних сцен приблизно такий: проникнення, декілька рухів і фонтан емоцій та бурхливих оргазмів, які обов’язково супроводжуються голосними звуками. Яскравий приклад – секс героїв Геллі Беррі та Пірса Броснана у фільмі "Джеймс Бонд 007: Помри, але не зараз".

Стримані чоловіки та голосні жінки

Один зі способів показати оргазм у фільмі – гучні крики та стогін від задоволення. Найцікавіше, що зазвичай вони злітають із вуст жінок, а чоловіки зображаються більш мовчазними. Таку тенденцію можна помітити впродовж фільму "Кохання та інші ліки" з Енн Гетевей та Джейком Джилленголом.

"Це дуже нагадує порнографію, де зазвичай лише жіночий оргазм супроводжується голосом", – додає Анастасія.

У житті ж стогін – необов’язковий атрибут сексу. Це можуть підтвердити пари, які мешкають не одні, а з дітьми, батьками, друзями тощо. Натомість стриманість чоловіків та гучність жінок у порно та художніх фільмах може психологічно тиснути на людей.

"Так чоловіки можуть себе стримувати, попри бажання стогнати. А жінки навпаки замість того, щоб зосередитись на собі, власному тілі та відчуттях, будуть думати, що треба ж гарного виглядати та стогнати. У купі це ймовірна перешкода для досягнення оргазму", – стверджує секс-просвітниця.

Одночасний оргазм

На початку фільму "Спокуса" головні герої у виконанні Антоніо Бандераса та Анджеліни Джолі пристрасно кохаються, змінюючи пози та емоції. Сплетена тілами пара отримує одночасний оргазм, тяжко дихаючи. 

Таке дійсно трапляється у житті, але це абсолютно необов’язкова умова статевого акту.

Ба більше, це нормально, якщо інколи оргазм отримує лише один партнер.

"Мета сексу – не завжди оргазм. Якби це було так, то мастурбація була б більш надійним методом. Натомість секс – це про комунікацію, задоволення від процесу, партнера та себе. Тобто це не катастрофа, якщо сьогодні ви отримали оргазм, а ваш партнер – ні, чи навпаки", – пояснює Анастасія.

Секс у кіно VS у житті. Як кінематограф формує міфи про статевий акт
Кадр із фільму Кохання та інші ліки

Секс у воді та на піску

Варіативність місць для сексу – це те, чим можна надихнутися, переглядаючи художні фільми. Наприклад, у стрічці "Колір ночі" з Брюсом Віллісом пара кохається у басейні, а у "Цей незручний момент" герої пестять одне одного на пісочному пляжі

Та у реальності і вода, і пісок – не найкращі декорації для статевого акту. Наприклад, під час сексу у морі/річці/басейні вода може потрапляти у вагіну, що потенційно викличе запалення. Також за таких умов складно подбати про контрацепцію та лубрикант, що може призвести, як мінімум, до натирання, а як максимум – до ІПСШ і незапланованої вагітності. 

"Надихнулись стрічкою і хочете спробувати секс у воді – найкраще підійде душ. Там можна врахувати всі умови комфорту та захисту. Однак пам’ятайте про те, що підлога чи ванна можуть бути слизькими", – радить Анастасія.

Пестощі на піску чи землі також можуть бути. Але для зменшення неприємних ризиків – подбайте про просторе покривало та пози, за яких геніталії перебувають якомога вище від бруду, піску та землі. Адже сторонні часточки на статевих органах також можуть провокувати запалення та порушення мікрофлори вагіни.

Секс – справа лише молодих

Продивившись чимало еротичних сцен у художніх фільмах, може здатися, що люди займаються сексом до 40-45 років. Адже зазвичай у відвертих сценах беруть участь молоді люди.

"У нашому суспільстві є проблема зі сприйняттям старості. Особливо високі вимоги до жінок. Так Джоні Депп, Бред Пітт та Джаред Лето у свої 50+ залишаються секс-символами, а жінки їхнього віку зазвичай роблять все можливе, щоб виглядати молодшими. Наприклад, Мадонна, Сальма Гаєк та Моніка Белуччі. До того ж є поширене уявлення, що чоловікам і в 35, і в 55 років подобаються молоді жінки. Відтак жінкам старшого віку все складніше проявляти сексуальність", – пояснює Анастасія.

Проте секс, як і оргазм, є у людей і в 70, і 80 років.

Навіть якщо про це не кажуть у ЗМІ чи не показують у фільмах. Та за словами секс-просвітниці, люди старшого віку, перетнувши поріг клімаксу, часто забувають про безпеку статевого акту. 

"Якщо зайти у венерологічний диспансер, то в черзі завжди будуть люди 50+. Для людей, які займаються тестуванням на ВІЛ та СНІД, ця вікова група найважча для просвітництва. Адже вони не так активно користуються соцмережами та інтернетом, а їхні діти чи онуки часто не допускають навіть думки про сексуальне життя старшого покоління", – додає експертка.

Не все так погано: хороший приклад із кіно та серіалів

На відміну від фільмів, які вийшли після Сексуальної революції (1960-ті-1980-ті) у США, сучасний кінематограф поступово зменшує романтизацію насилля

"Наприклад, американська комедія про секс Beneath the Valley of the Ultra-Vixens (1979 рік), як і комікси Drunna, зображують секс проти волі як норму. У свій час вони набули неабиякої популярності: комікси переклали на 12 мов світу, а фільм отримав продовження. Все це вплинуло на формування культури зґвалтування, від якої ми поступово відмовляємось", – пояснює Анастасія.

Так у сучасних стрічках висвітлюють тему згоди на секс ("Три метри над рівнем моря" та "Щоденник пам’яті"), а у серіалі "Сексуальна освіта" багато говорять про контрацепцію, здорову комунікацію між партнерами та вміння прислухатися один до одного в процесі.

Секс у кіно VS у житті. Як кінематограф формує міфи про статевий акт
Кадр із серіалу Sex Education. 3 сезон

Серед інших сучасних наративів у фільмах, які формують здорове відношення до сексу: нормалізація мастурбації як дослідження себе, використання секс-іграшок для урізноманітнення досвіду, розмови батьків та дітей про секс тощо.

Окрім того, у сучасних фільмах стає все менше сцен насилля, як і завуальованих натяків на секс ("приходь на чай чи повторно встановити Windows"). Також з’являється більше фільмів для підлітків та юнаків, де чітко говорять про секс із партнером, домовляються, готуються та реалізують. Все це протиставляється згаданим хибним уявленням про секс, які кінематограф транслював роками.

Читайте також: Sex Education у топі Netflix в Україні. Дивимось серіал із сексологинею та психотерапевткою