Зміст:
  1. Попит на жіночі купе
  2. Чому пасажирки подорожують у жіночих купе
  3. Чому чоловіки купують квитки у жіночі купе

Два місяці тому Укрзалізниця перезапустила жіночі купе. Можливість придбати місце, де поряд із тобою їхатимуть жінки та мами з дітьми до 6 років, з’явилася в українського перевізника вдруге — вперше таку послугу запровадили у 2010 році. Однак тоді, зазначив речник пасажирського напрямку компанії Олександр Шевченко, жіночі купе не мали попиту, тож цю можливість прибрали. 

Сьогодні жіночі купе Укрзалізниці досить популярні. За інформацією компанії, понад 90% таких квитків розкуповують заздалегідь за 20 днів. Однак відомо і про випадки, коли квитки на місця у жіночих купе намагалися (й інколи вдало) придбати чоловіки. 

Чому так відбувається, як перевізник збирається долати нові виклики і який результат показав пілотний запуск жіночих купе за перші два місяці? Про все це детальніше — у матеріалі LIGA.Life.

Попит на жіночі купе

Перший рейс із жіночим купе вирушив 30 червня. Наразі пілотний проєкт розповсюджується на чотири напрямки: 

  • №41/42 Дніпро — Трускавець;
  • №81/82 Київ — Ужгород;
  • №75/76 Київ — Кривий Ріг;
  • №15/16 Харків — Ясіня. 

Найпопулярнішим поїздом серед пасажирок жіночих купе став №41/42 Дніпро — Трускавець, розповіли в Укрзалізниці. Проте пасажири скаржаться: придбати квитки у жіночі купе за деякими напрямками практично неможливо: купе дуже мало, а місця розкуповують одразу. 

У відповіді на наш запит пресслужба перевізника надала кількісні показники попиту на жіночі купе за період із 30 червня до 15 серпня: 

  • у продажі було доступно 7952 квитки;
  • з них продали 7823 квитки. 

Тобто понад 98% усіх квитків у жіночі купе на доступних напрямках компанії вдається реалізувати. Зауважимо, що придбати такі квитки можливо лише у застосунку Укрзалізниці — під час першого запуску жіночих купе 2010 року квитки продавали винятково у касах вокзалів. 

Чому пасажирки подорожують у жіночих купе

Передумовою для запуску жіночих купе стала петиція авторки Ольги Ожогіної, яка за три тижні зібрала понад 25 тисяч підписів. В ініціативі йшлося про важливість забезпечити пасажиркам і пасажирам право обирати місце в окремому жіночому або чоловічому вагоні відповідно під час поїздки на довгих маршрутах. 

До цього неодноразово в поїздах Укрзалізниці відбувалися випадки нав’язливої поведінки та домагань до пасажирів з боку осіб протилежної статі. Зокрема, у 2020 році на пасажирку потяга Маріуполь — Київ Анастасію Лугову здійснив напад інший пасажир. Кривдник жорстоко побив жінку і намагався зґвалтувати її на очах у неповнолітнього сина.

Ця історія загострила увагу до питання безпеки у поїздах. Однак цього разу Укрзалізниця разом із камерами спостереження, якими обладнані 15% пасажирських вагонів, тривожними кнопками виклику провідника та посиленим вибірковим патрулюванням запровадила і жіночі купе.

"Я дуже часто подорожую одна і тому, коли почула про впровадження жіночого купе, вирішила, що буду брати квиток саме туди. Для мене це був свідомий вибір", — розповідає LIGA.Life Інна, одна із пасажирок. 

Вона зазначає, що квитків у жіночі купе дійсно мало. Дівчина подорожувала 1 липня, на цей день у потрібному їй поїзді було лише три-чотири купе для жінок. 

"Із позитивних вражень: моїми сусідками були приємні жінки та дівчата, поїздка пройшла комфортно. З негативного: це були лише декілька купе у загальному вагоні, де провідником був чоловік. Відверто кажучи, я не дуже відчувала себе у безпеці. Так, у купе лише жінки, але поруч у вагоні їдуть і чоловіки. Тому я вважаю, якщо впроваджувати таку послугу, то потрібні цілі жіночі вагони", — зазначає Інна. 

Дівчина додає, що вартість її квитка у жіноче купе була вищою, ніж у звичайне. Однак в Укрзалізниці це пояснюють так: квитки у жіноче та звичайне купе одного вагона коштують однаково, різниця може бути лише у разі різних вагонів, які мають якісні відмінності. 

Приміром, квиток у жіноче купе поїзда Київ-Ужгород на 18 вересня коштуватиме так само, як і квиток у звичайне купе на цей самий день. Для поїзда Харків—Ясіня на 18 вересня вартість квитків теж однакова, як і для поїзда Дніпро—Трускавець. Натомість квиток у жіноче купе поїзда Київ—Кривий Ріг на 18 вересня коштує 552 гривні, а у звичайне — 270. 

Сама ж Інна для себе вже вирішила — під час подорожей наодинці обиратиме за можливості жіночі купе: 

"Головне, щоб вони почали з’являтися у потягах на всіх напрямках".

Інша пасажирка Анна, також поділилася своїм досвідом поїздки у жіночому купе. Дівчина спробувала нову послугу однією із перших і також була здивована тим, що Укрзалізниця запустила саме жіночі купе, а не вагони. 

"На жаль, у мене був досвід, коли до мене чіплялися у транспорті. Тому я дуже зраділа такому нововведенню. З плюсів: потяг був новий і чистий, з дуже приємною провідницею і без нав’язливого сервісу. У моєму купе були лише жінки. Вони їхали до Києва, а я — до Львова. Тому у Києві до мене підсіли три нові людини — теж жінки. Загалом, дорога пройшла дуже спокійно, я почувалася у безпеці", — розповіла дівчина. 

Чому чоловіки купують квитки у жіночі купе

За два місяці функціонування жіночих купе у поїздах Укрзалізниці траплялося чимало випадків, коли такі квитки купували чоловіки. Причини різні: хтось вирішив випробувати систему, хтось — влаштувати своєрідний протест, а хтось придбав квиток у жіноче купе помилково або від безвиході, адже до загальних квитків не було. 

"Маю квиток у жіноче купе. Зберіг для колекції. Такі поділи купе в часи, коли нема ні достатньої кількості поїздів, ні локомотивів, ні належно оплачуваної праці залізничників — ознака ідіотизму, який схопила УЗ", — написав у Facebook один із користувачів. 

Інший користувач опублікував у соцмережі відео, де чоловіка не пускають до вагона з жіночими купе, хоча, за його словами, квиток саме у цей вагон продали у касі. У такій ситуації начальник поїзда зобов’язаний розмістити пасажира в іншому вагоні. 

ЛГБТ-активістка Марина Герц розповіла на своїй сторінці про подібну ситуацію. Однак в її випадку до іншого вагону пересадили пасажирок, а не чоловіка, який придбав квиток у жіноче купе. У коментарі до публікації відреагували в Укрзалізниці: 

" (...) Поодинокі випадки помилкового придбання квитків до жіночих купе чоловіками ми вже фіксували, але пересадити мали б не вас. Тут схоже на те, що бригада не до кінця розібралася". 

Про схожі ситуації з помилковим продажем квитків у жіночі купе пасажирам-чоловіками у Facebook розповів і речник пасажирського напрямку Укрзалізниці Олександр Шевченко. За його словами, перевізник вже знайшов причину таких збоїв та усунув її.

У коментарі LIGA.Life пресслужба УЗ заявила, що на етапі впровадження нової послуги викликом став пошук необхідного технологічного рішення. Його вдалося швидко знайти й наразі компанія продовжує покращувати роботу програмного комплексу, аби на етапі авторизації у застосунку можна було визначати стать користувачів і давати їм можливість бронювати відповідні місця у поїздах.

"Передбачається, що після доопрацювання програмного забезпечення стане можливим поширення проєкту на інших маршрутах", — зазначили в Укрзалізниці.