Зміст:
  1. Попит на жіночі купе
  2. Чому пасажирки подорожують у жіночих купе
  3. Чому чоловіки купують квитки у жіночі купе

Два місяці тому Укрзалізниця перезапустила жіночі купе. Можливість придбати місце, де поряд із тобою їхатимуть жінки та мами з дітьми до 6 років, з’явилася в українського перевізника вдруге — вперше таку послугу запровадили у 2010 році. Однак тоді, зазначив речник пасажирського напрямку компанії Олександр Шевченко, жіночі купе не мали попиту, тож цю можливість прибрали. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Сьогодні жіночі купе Укрзалізниці досить популярні. За інформацією компанії, понад 90% таких квитків розкуповують заздалегідь за 20 днів. Однак відомо і про випадки, коли квитки на місця у жіночих купе намагалися (й інколи вдало) придбати чоловіки. 

Чому так відбувається, як перевізник збирається долати нові виклики і який результат показав пілотний запуск жіночих купе за перші два місяці? Про все це детальніше — у матеріалі LIGA.Life.

Попит на жіночі купе

Перший рейс із жіночим купе вирушив 30 червня. Наразі пілотний проєкт розповсюджується на чотири напрямки: 

  • №41/42 Дніпро — Трускавець;
  • №81/82 Київ — Ужгород;
  • №75/76 Київ — Кривий Ріг;
  • №15/16 Харків — Ясіня. 

Найпопулярнішим поїздом серед пасажирок жіночих купе став №41/42 Дніпро — Трускавець, розповіли в Укрзалізниці. Проте пасажири скаржаться: придбати квитки у жіночі купе за деякими напрямками практично неможливо: купе дуже мало, а місця розкуповують одразу. 

У відповіді на наш запит пресслужба перевізника надала кількісні показники попиту на жіночі купе за період із 30 червня до 15 серпня: 

  • у продажі було доступно 7952 квитки;
  • з них продали 7823 квитки. 

Тобто понад 98% усіх квитків у жіночі купе на доступних напрямках компанії вдається реалізувати. Зауважимо, що придбати такі квитки можливо лише у застосунку Укрзалізниці — під час першого запуску жіночих купе 2010 року квитки продавали винятково у касах вокзалів. 

Чому пасажирки подорожують у жіночих купе

Передумовою для запуску жіночих купе стала петиція авторки Ольги Ожогіної, яка за три тижні зібрала понад 25 тисяч підписів. В ініціативі йшлося про важливість забезпечити пасажиркам і пасажирам право обирати місце в окремому жіночому або чоловічому вагоні відповідно під час поїздки на довгих маршрутах. 

До цього неодноразово в поїздах Укрзалізниці відбувалися випадки нав’язливої поведінки та домагань до пасажирів з боку осіб протилежної статі. Зокрема, у 2020 році на пасажирку потяга Маріуполь — Київ Анастасію Лугову здійснив напад інший пасажир. Кривдник жорстоко побив жінку і намагався зґвалтувати її на очах у неповнолітнього сина.

Ця історія загострила увагу до питання безпеки у поїздах. Однак цього разу Укрзалізниця разом із камерами спостереження, якими обладнані 15% пасажирських вагонів, тривожними кнопками виклику провідника та посиленим вибірковим патрулюванням запровадила і жіночі купе.

"Я дуже часто подорожую одна і тому, коли почула про впровадження жіночого купе, вирішила, що буду брати квиток саме туди. Для мене це був свідомий вибір", — розповідає LIGA.Life Інна, одна із пасажирок. 

Вона зазначає, що квитків у жіночі купе дійсно мало. Дівчина подорожувала 1 липня, на цей день у потрібному їй поїзді було лише три-чотири купе для жінок. 

"Із позитивних вражень: моїми сусідками були приємні жінки та дівчата, поїздка пройшла комфортно. З негативного: це були лише декілька купе у загальному вагоні, де провідником був чоловік. Відверто кажучи, я не дуже відчувала себе у безпеці. Так, у купе лише жінки, але поруч у вагоні їдуть і чоловіки. Тому я вважаю, якщо впроваджувати таку послугу, то потрібні цілі жіночі вагони", — зазначає Інна. 

Дівчина додає, що вартість її квитка у жіноче купе була вищою, ніж у звичайне. Однак в Укрзалізниці це пояснюють так: квитки у жіноче та звичайне купе одного вагона коштують однаково, різниця може бути лише у разі різних вагонів, які мають якісні відмінності. 

Приміром, квиток у жіноче купе поїзда Київ-Ужгород на 18 вересня коштуватиме так само, як і квиток у звичайне купе на цей самий день. Для поїзда Харків—Ясіня на 18 вересня вартість квитків теж однакова, як і для поїзда Дніпро—Трускавець. Натомість квиток у жіноче купе поїзда Київ—Кривий Ріг на 18 вересня коштує 552 гривні, а у звичайне — 270. 

Сама ж Інна для себе вже вирішила — під час подорожей наодинці обиратиме за можливості жіночі купе: 

"Головне, щоб вони почали з’являтися у потягах на всіх напрямках".

Інша пасажирка Анна, також поділилася своїм досвідом поїздки у жіночому купе. Дівчина спробувала нову послугу однією із перших і також була здивована тим, що Укрзалізниця запустила саме жіночі купе, а не вагони. 

"На жаль, у мене був досвід, коли до мене чіплялися у транспорті. Тому я дуже зраділа такому нововведенню. З плюсів: потяг був новий і чистий, з дуже приємною провідницею і без нав’язливого сервісу. У моєму купе були лише жінки. Вони їхали до Києва, а я — до Львова. Тому у Києві до мене підсіли три нові людини — теж жінки. Загалом, дорога пройшла дуже спокійно, я почувалася у безпеці", — розповіла дівчина. 

Чому чоловіки купують квитки у жіночі купе

За два місяці функціонування жіночих купе у поїздах Укрзалізниці траплялося чимало випадків, коли такі квитки купували чоловіки. Причини різні: хтось вирішив випробувати систему, хтось — влаштувати своєрідний протест, а хтось придбав квиток у жіноче купе помилково або від безвиході, адже до загальних квитків не було. 

"Маю квиток у жіноче купе. Зберіг для колекції. Такі поділи купе в часи, коли нема ні достатньої кількості поїздів, ні локомотивів, ні належно оплачуваної праці залізничників — ознака ідіотизму, який схопила УЗ", — написав у Facebook один із користувачів. 

Інший користувач опублікував у соцмережі відео, де чоловіка не пускають до вагона з жіночими купе, хоча, за його словами, квиток саме у цей вагон продали у касі. У такій ситуації начальник поїзда зобов’язаний розмістити пасажира в іншому вагоні. 

ЛГБТ-активістка Марина Герц розповіла на своїй сторінці про подібну ситуацію. Однак в її випадку до іншого вагону пересадили пасажирок, а не чоловіка, який придбав квиток у жіноче купе. У коментарі до публікації відреагували в Укрзалізниці: 

" (...) Поодинокі випадки помилкового придбання квитків до жіночих купе чоловіками ми вже фіксували, але пересадити мали б не вас. Тут схоже на те, що бригада не до кінця розібралася". 

Про схожі ситуації з помилковим продажем квитків у жіночі купе пасажирам-чоловіками у Facebook розповів і речник пасажирського напрямку Укрзалізниці Олександр Шевченко. За його словами, перевізник вже знайшов причину таких збоїв та усунув її.

У коментарі LIGA.Life пресслужба УЗ заявила, що на етапі впровадження нової послуги викликом став пошук необхідного технологічного рішення. Його вдалося швидко знайти й наразі компанія продовжує покращувати роботу програмного комплексу, аби на етапі авторизації у застосунку можна було визначати стать користувачів і давати їм можливість бронювати відповідні місця у поїздах.

"Передбачається, що після доопрацювання програмного забезпечення стане можливим поширення проєкту на інших маршрутах", — зазначили в Укрзалізниці.