Принаймні 11 хв фізактивності щодня зменшує ризик хвороб серця та ранньої смерті – вчені
Фото: pexels.com

Кожній 10-й передчасній смерті можна було б запобігти, якби всі виконували принаймні половину рекомендованої фізактивності на день. До такого висновку дійшли дослідники University of Cambridge.

Вони виявили, що лише 11 хв фізактивності помірної інтенсивності на день (75 хв на тиждень) сприяє профілактиці серцевих захворювань, інсульту та різних видів раку. 

Результати дослідження опублікували в British Journal of Sports Medicine.

Проаналізувавши дані чинних досліджень, вчені виявили, що понад 150 хв активності середньої інтенсивності (швидка ходьба, їзда на велосипеді або танці) на тиждень знижує ризик захворювань та ранньої смерті.

Але навіть половина цієї кількості, тобто 75 хв на тиждень, зменшує ризик передчасної смерті на 23%.

Це вкотре доводить, що навіть мінімальна активність – краще, ніж нічого. Тож якщо вам здається, що 150 хв активності на тиждень – це забагато, почніть з 75 хв і поступово збільшуйте тривалість тренувань.

75 хв щотижневої помірної активності також достатньо для зниження розвитку серцево-судинних захворювань на 17%, а раку – на 7%. 

Вчені підрахували, якби кожен учасник дослідження виконував принаймні 150 хв активності помірної інтенсивності на тиждень, можна було б запобігти:

  • приблизно кожній 6-й (16%) ранній смерті;
  • кожному 9-му (11%) випадку серцево-судинних захворювань;
  • кожному 20-му (5%) випадку раку.

Однак, навіть якби кожен приділяв принаймні 75 хв цій активності на тиждень, можна було б запобігти:

  • приблизно кожній 10-й (10%) передчасній смерті;
  • 1 з 20 (5%) випадків серцево-судинних захворювань;
  • майже 1 з 30 (3%) випадків раку.
Більше про важливість фізактивності для здоров'я читайте також: 1,5 л води, 10 000 кроків, 8 годин сну. Розвінчуємо популярні міфи про здоровий спосіб життя