Що таке їжа з "негативною калорійністю". Чи дійсно це допомагає схуднути
Фото: unsplash.com

Якщо після святкових застіль ви вирішили втратити декілька кілограмів, не поспішайте шукати в інтернеті нову дієту. Адже деякі поради можуть не дати жодного корисного результату.

Так однією з популярних пропозицій є споживання продуктів з "негативною калорійністю", наприклад, селери. Адже ви спалюєте більше енергії, споживаючи та перетравлюючи її, ніж отримуєте з неї.

Чи правда, що споживання деяких продуктів змушує втрачати калорії, а не набирати їх? Чи допомагає це втрачати зайву вагу? 

На ці запитання відповіли експерти з харчування та фізіології у статті ресурсу ScienceAlert

Що таке калорії та для чого вони потрібні

Луїза Данфорд, експертка з харчування та фізіології з De Montfort University, пояснює, що калорія — це одиниця енергії, яку зазвичай позначають у кілокалоріях (ккал) для пояснення вмісту енергії в їжі.

Наші потреби в енергії складаються з трьох компонентів:

  • енергія, необхідна для підтримки тіла в стані спокою. Тобто енергія, необхідна тілу для виконання основних процесів життєдіяльності організму;
  • термічний ефект їжі, що полягає в прискоренні обміну речовин після їжі;
  • додаткова енергія, необхідна для фізичної активності.

Що таке продукти з "негативною калорійністю"?

"Теорія, що лежить в основі продуктів з "негативною калорійністю", полягає в тому, що деякі продукти мають нижчий вміст калорій (енергії), ніж кількість енергії, необхідна для перетравлення та засвоєння їжі організмом. Теоретично це звучить правдоподібно. Але насправді навіть їжа з найменшою кількістю калорій (селера) містить більше калорій, ніж потрібно для її розщеплення й засвоєння організмом", – пояснює Данфорд.

До продуктів з "негативною калорійністю" зараховують: селеру, грейпфрут, помідори, огірок, броколі, листя салату і моркву.

Які докази існування продуктів з "негативною калорійністю"?

Експерти заявляють, що немає доказів існування продуктів з "негативною калорійністю".

"Навіть паличка селери, яка складається на 95% з води, все ще містить невелику кількість кілоджоулів з вуглеводів (точніше 65 кДж). Хоча організм втрачає енергію на перетравлення їжі (термічний ефект їжі), але це приблизно 10% енергії, яка міститься в їжі. Тому навіть селера додає кілька кілоджоулів у раціон. Хоча це невелике число, воно точно не від’ємне", — пояснює Тім Кроу, експерт з харчування в Thinking Nutrition.

Холодна вода не є їжею, але її вважають продуктом з "негативною калорійністю".

"Вода не містить енергії. Якщо людина п'є воду за межами діапазону температури тіла, вона витрачає деяку енергію на підтримання внутрішньої температури тіла. Це так званий ефект термогенезу, індукований водою", — пояснює Корнелі Нінабер-Руссо, експерт з харчування North-West University в Південній Африці.

У межах декількох досліджень вчені намагалися визначити, чи корисний цей ефект для схуднення. Проте більшість виявили відсутність або мінімальні витрати калорій після споживання холодної води.

Жувальну гумку також вважають продуктом з "негативною калорійністю". 

"Жування спалює лише 11 ккал (46,2 кДж) на годину. Тому навряд чи це можна вважати справжнім фізнавантаженням. Оскільки одна жуйка містить близько 10 ккал (42,0 кДж), її потрібно жувати протягом однієї або більше годин, щоб спалити енергію, яку вона містить", — пояснює Нінабер-Руссо.

Чи мають продукти з "негативною калорійністю" переваги?

"Дієти на основі їжі з "негативною калорійністю" працюють не тому що вони викликають дефіцит енергії. А через те, що ці продукти втамовують голод, наповнюючи шлунок їжею, яка не є енергетично насиченою. У поєднанні з фізичними вправами це може сприяти спалюванню більшої кількості енергії, ніж людина поглинула. Так виникає загальний дефіцит калорій", — пояснює Нінабер-Руссо.

Однак за словами експертів, важливо не просто додавати їх у свій раціон, а замінити ними інші продукти. Це допоможе уникнути збільшення загального вмісту калорій. 

"Тобто продукти з "негативною калорійністю" — це міф. Немає простого способу схуднути, який працюватиме у довгостроковій перспективі. Заміна їжі та напоїв на більш здорові альтернативи на постійній основі спричинить стійку довгострокову втрату ваги, ніж будь-яка короткострокова дієта", — стверджує Данфорд.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин