Що краще для схуднення: біг, ходьба чи велоїзда. Плюси та мінуси цих активностей
Фото: unsplash.com

Якщо ви намагаєтеся схуднути, існує безліч варіантів, які можуть допомогти вам досягти своєї мети. Але всі вони включають збалансований раціон та регулярні фізичні навантаження.

Важливо харчуватися різноманітно, з високим вмістом поживних речовин та з урахуванням кількості спожитих калорій. 

Про правила збалансованого раціону ви можете дізнатися тут:

Щодо фізичної активності, то важливо обрати те, що вам дійсно буде подобатись. Адже це допоможе сформувати звичку займатися спортом.

Ходьба, біг та їзда на велосипеді є трьома найдоступнішими та найкращими варіантами для тренувань. Експерти ресурсу Myfitnesspal розібрали усі плюси та мінуси цих видів фізичної активності.

Ходьба

Згідно з Department of Health and Human Services’ Physical Guidelines for Americans, дорослі повинні прагнути до 150–300 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності або 75–150 хвилин вправ високої інтенсивності на тиждень.

Щоб досягти цієї мети за допомогою регулярних прогулянок, вам потрібно переконатися, що ви йдете швидким темпом, який досягає рівня помірної інтенсивності – 50–60% від вашого максимального пульсу.

Про пульсові зони читайте за посиланням:

Плюси: Дуже легко почати ходити. Незалежно від того, чи хочете ви ходити на біговій доріжці чи на вулиці, все, що вам потрібно – це зручне взуття для прогулянок. Ходьба також підійде для колективних занять спортом з друзями чи рідними.

Мінуси: ходьба – не найефективніший спосіб спалити калорії. Враховуючи відносно невеликі витрати калорій, вам доведеться довше ходити швидкими темпами, щоб задовольнити еквівалентну кількість спалених калорій, наприклад, під час бігу. Саме тому, якщо ви хочете втрати вагу, займаючись ходьбою, вам слід запастись терпінням та налаштувати себе на вагомі результати.

Біг

Біг – прекрасний спосіб боротьби з зайвою вагою.

Плюси: біг ефективний. Він спалює приблизно у 2,5 раза більше калорій на хвилину, ніж ходьба. Так дослідження довело, що бігуни були стрункішими та важили менше, ніж люди, які виконували еквівалентну кількість іншої фізичної активності. 

Мінуси: біг істотно впливає на організм, особливо початківців. Більша половина всіх бігунів травмуються щороку, іноді від вивиху щиколотки або падіння, але зазвичай від надмірного навантаження. Отже, важливо носити зручне взуття та знайти підхожий ритм для свого тіла. Також доповніть біг іншими видами діяльності, наприклад, силовими тренуваннями, а також днями відпочинку та відновлення.

Велоїзда

Їзду на велосипеді можна практикувати як на вулиці, так і в тренажерній залі чи вдома. На вулиці велоїзда ускладнюється зміною рельєфу доріг.

Плюси: їзда на велосипеді є заняттям з незначним впливом, але з великим потенціалом спалення калорій. Людина вагою 68 кг може спалити понад 500 калорій за годину, тренуючись у помірному темпі (19-23 км/год) і майже 700 калорій за годину в темпі високої інтенсивності (23-26 км/год).

Це також чудовий спосіб провести час на свіжому повітрі, зустрітися з друзями чи помандрувати. 

Мінуси: Хороший велосипед дорого коштує. Те саме стосується взуття, спеціальних шортів з памперсом, шоломів та інших предметів для велосипедів. 

Читайте також:

  • Як почати їздити на велосипеді: підготовка, атрибути та тренування
  • Як правильно купити велосипед: як обрати вид, розмір та аксесуари
  • Будь готовий на всі 100%. Як підготувати тіло та велосипед до перших велоперегонів?

Який варіант найкращий

У процесі спалення калорій ефективнішими є біг та помірна або інтенсивна велоїзда. Проте ходьба все одно позитивно діє на організм людини. Наприклад, сприяє зниженню ризику серцевих захворювань та підвищення артеріального тиску. Регулярність та прогрес у швидкості та інтенсивності роблять ходьбу ефективним засобом для схуднення.

Найкраща стратегія схуднення пов’язана зі стійкістю звички. Тому оберіть ту активність, яка буде приносити не лише користь для здоров'я та ваги, але й задоволення.

Читайте також:

  • Тренуйтесь не лише заради схуднення. Поради експертів щодо зміни режиму тренувань
  • Кардіо-йога: як практикувати асани, спалювати калорії та нарощувати м'язи
  • Тренування для схуднення на свіжому повітрі. HIIT, вправи зі сходами та скакалкою

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.