В Україні затвердили морські межі для охорони ссавців. У списку Керченська протока

Міжнародний союз охорони природи офіційно затвердив перелік і межі акваторій, важливих для збереження морських ссавців у Чорному і Каспійському морях, повідомили в організації "Дельфіни Азовського та Чорного морів".

Серед них:

  • Азовське море (цілком)
  • Керченська протока
  • Каркінітська затока
  • прибережні води від дельти Дунаю до мису Каліакра
  • Мармурове море і протоки Босфор і Дарданелли. 
В Україні затвердили морські межі для охорони ссавців. У списку Керченська протока
Джерело: Дельфіни Азовського та Чорного морів

Як пояснив у коментарі LIGA.Life український зоолог Павло Гольдін, це величезний крок в охороні морських оселищ ссавців.

Довідково: Павло Гольдін – провідний науковий співробітник відділу еволюційної морфології Інституту зоології імені Шмальгаузена НАН України та співробітник Лабораторії морських хребетних тварин Українського наукового центру екології моря.

"Це є свідоцтвом розвитку принципів охорони природи в Україні. Для нас це дуже важливо, бо нарешті ми стали частиною світової системи охорони природи, яка розвивається", – каже науковець.

У чому справа

Під охороною природи люди, зазвичай, розуміють, що охороняються якісь окремі зникаючі види. Для цього ведуть "Червону книгу". 

А також можна охороняти природу шляхом створення природних заповідників, що робиться під егідою та за керівництвом ООН, зазначає Гольдін. 

"З одного боку види, з іншого – заповідники. Але насправді вони не існують у відриві один від одного. Насправді кожна рослина і тварина має свою оселю, свою територію або акваторію, де вона живе", – пояснює науковець.

За темою: У Чорному морі виловлюють морських свиней в рази більше допустимого – дослідження

Саме для цілісності процесу охорони природи Міжнародний союз розробляє нові інструменти, щоб всі розуміли, що вид і його оселище – дві сторони однієї ж медалі, зауважує науковець.

Так, для кожної групи видів розробляється концепція охорони оселищ. Для рослин все зрозуміло – де вона росте, там її оселище.

"А для тварини яка рухається у просторі постійно, як кит або дельфін, концепція охорони оселища потрібна особлива. Концепція динамічного оселища". – наголошує Гольдін.

На прикладі дельфіна: там він народжує дитинчат, там живиться, там мігрує і він має міграційний коридор. Тут у дельфінів велике скупчення, а тут – маленька ізольована сім’я, яка не спілкується з подібними собі.

"І для кожного такого випадку потрібні окремі інструменти. Наприклад, якщо дельфіни мігрують якоюсь протокою – то в цей час там не можна проводити якихось будівельних робіт або обмежувати рух суден, щоб вони дали дельфінам дорогу", – пояснює Гольдін.

За темою: Як живуть дельфіни у Чорному морі. Розповідає зоолог

А в затоці, де дельфіни постійно живуть та живляться, взагалі не можна нічого будувати. Бо, наприклад, порт може призвести до зникнення в природі цілої унікальної популяції, зауважує науковець.

І тепер, коли в нашому регіоні, в Азово-Чорноморському і Каспійському басейнах, визначили ці акваторії, вони автоматично потрапляють в поле зору усіх міжнародних конвенцій, які підписала Україна з приводу охорони природи.

Серед них і Конвенція про охорону біологічного різноманіття, про збереження китоподібних Чорного і Середземного морів і навіть Угода про асоціацію з ЄС, пояснює Гольдін. 

Що це означатиме на ділі

"Перш за все, наприклад, не можна знищувати ці водойми, робити там суцільні забудови, робити мегаокеанські порти, концепції яких пропонували Україні раніше", – каже вчений.

До прикладу – Скадовськ. В Джарилгацькій затоці заборонено будувати мегапорт, бо це може знищити цілу популяцію дельфінів, додає науковець.

Довідково: Міжнародний союз охорони природи (International Union for Conservation of Nature) — міжнародна організація, метою якої є збереження природних ресурсів. Наразі членами МСОП є 78 країн, 112 урядових та 735 неурядових організацій (в тому числі й українських), а також велика кількість вчених з 181 країни. МСОП має наглядовий і консультативний статус в Організації Об'єднаних Націй і бере участь у здійсненні ряду міжнародних конвенцій щодо збереження природи та біорізноманіття. Він брав участь у створенні Всесвітнього фонду дикої природи і Всесвітнього центру моніторингу охорони природи. На основі Червоної книги видів, що зникають, розробленої цим союзом, країни ведуть свої довідники.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин