Дієти з низьким і високим вмістом жирів мають однакову користь – експеримент
Фото: depositphotos.com

Представники Національного інституту охорони здоров'я США провели експеримент порівнювався вплив двох дієт – рослинної з низьким вмістом жирів і низьковуглеводної на основі тваринних жирів – на споживання калорій, рівень гормонів та масу тіла.

Учасники спочатку дотримувалися першої дієти, а через два тижні переходили на другу.

Експеримент показав користь обох дієт, однак ефект виявився абсолютно різним. 

Рослинна дієта з низьким вмістом жирів містила приблизно 10% жирів і 75% вуглеводів.

Низьковуглеводний раціон складався з 10% вуглеводів і 75% жирів.

В обох випадках рівень споживаних білків відповідав приблизно 14-15%, однак рівень калорій в низьковуглеводній дієті був в два рази вищий на один грам їжі.

Продукти обох дієт були мінімально оброблені і містили однакову кількість некрохмалистих овочів (помідори, огірки, болгарський перець).

Спостереження показали, що ті, хто дотримувався дієти з низьким вмістом жирів споживали приблизно на 550-700 калорій менше.

Однак, попри таку велику різницю у споживанні калорій, в обох випадках учасники не відчували відмінностей у рівні голоду, ситості і задоволенні від їжі.

Низьковуглеводна дієта не привела до збільшення ваги, попри високий вміст жирів.

На думку авторів, це означає, що до переїдання і набору ваги призводять набагато складніші фактори, ніж просто залежність від кількості вуглеводів і жирів в раціоні.

Наприклад, згідно з попереднім дослідженням, ультрапастеризована їжа призводить до переїдання і збільшення ваги частіше, ніж мінімально оброблена їжа, збалансована вуглеводами і жирами.

Читайте також:

  • Покращує здоров'я очей та серця. Чому авокадо вважають корисним фруктом
  • Ніякої граноли та рисових хлібців. Перекуси, які не порадить жоден дієтолог
  • Жирна риба, зелений чай та інші продукти з протизапальними властивостями