Якщо ваш партнер має серцеві захворювання, вам також варто пройти обстеження – дослідження
Фото: depositphotos.com

Дослідження проходило під керівництвом вчених бостонської лікарні Brigham and Women's Hospital. Фокус дослідження – спільні фактори ризику серцево-судинних захворювань серед пар. 

Про це повідомляє Science Alert.

Результати дослідження показали, що подружні пари та партнери, які живуть разом, часто поділяють фактори ризику захворювань та здорові звички, які впливають на здоров’я серця.

Самія Мора, кардіолог лікарні Brigham and Women's Hospital та одна з вчених, які проводили дослідження пояснила його мету: "Людям потрібно думати про те, як їхнє здоров'я та поведінка можуть вплинути на здоров'я людини, з якою вони проживають. Поліпшення власного здоров'я може допомогти іншим".

Аналіз показав, що коли одна людина потрапляла в ідеальну категорію для певного фактора ризику їхній партнер, швидше за все, також входив у цю категорію.

Близько 2190 пар наслідували звички за своїми партнерами. Так якщо одна людина кинула палити, схудла, активізувала фізичні вправи або покращила раціон, їх партнер, швидше за все, зробив те саме за рік до цього.

Проте дослідження також показало, що майже 80% пар мають спільні погані звички, які шкодять серцю. Наприклад, партнери дотримуються  нездорової дієти та не мають регулярної фізичної активності.

У ході дослідження вчені оцінили сім факторів ризику серцево-судинних захворювань: статус куріння, щоденну фізичну активність, індекс маси тіла, раціон, рівень цукру в крові, загальний холестерин та артеріальний тиск.

Дані фактори ризику, які можна покращити за рахунок зміни способу життя, впливають на розвиток захворювань серця. Наприклад, закупорка артерій, яка може призвести до серцевої недостатності, інфаркту або інсульту.

  • Чому ми ненавидимо тих, хто думає інакше, ніж ми – що кажуть вчені та їхні дослідження
  • Скільки мікропластику потрапляє в організм немовляти з пляшечки для їжі. Дослідження