Нинішня хвиля коронавірусу – не остання, уряд висновків не робить – інфекціоніст
Володимир Курпіта, фото УНІАН

Цей урок уряд досі не засвоїв, тому у нас – лише короткострокові перемоги.

Про це пише Володимир Курпіта, старший викладач Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії, кандидат медичних наук, інфекціоніст, екс-голова Центру громадського здоров’я, у колонці для УНІАН.

Курпіта пояснює, що епідемія не поширюється однаково та одночасно в усіх регіонах, її характер хвилеподібний. Тому для оцінки і вчасного реагування діє низка індикаторів: рівень госпіталізації, заповнення ліжок тощо. Проблема в тому, що ці індикатори в Україні не використовують завчасно: у нас оцінюють не тренди і тенденції, а вже доконаний факт. 

Тому запровадження обмежувальних заходів у нас виглядає "дещо дивним" і відбувається з запізненням.

Наприклад, в Івано-Франківській області тенденція до підвищення захворюваності на Covid була ще з кінця січня, але обмеження впровадили тільки наприкінці лютого.

Ці тижні зволікання призвели до того, що система охорони здоров’я колапсує, і є суттєві проблеми з організацією та наданням меддопомоги хворим на коронавірус.

Також інфекціоніст пояснює, що у переліку індикаторів не вистачає такого показника як відсоток позитивних результатів при тестуванні. 

"Не відслідковуючи цей показник, держава не попереджає поширення епідемії – не виявляє тих людей, які не мають серйозних клінічних проявів захворювання, але водночас продовжують активно спілкуватися і поширювати вірус серед населення. Тобто ми діємо реактивно, а не проактивно", – каже Курпіта.

Тому, додає він, в Україні справді можливе запровадження жорсткого локдауну по всій території, оскільки попередження такого поширення немає.

"Більшість експертів погоджуються, що чергова хвиля, яка зараз розпочалася в Україні, матиме ще три-чотири тижні".

"Коли спостерігатиметься підвищення захворюваності. Починаючи з 15-20 березня, швидше за все, будуть зареєстровані найвищі показники захворюваності по Україні. Це пов’язано передусім із тим, що до України прийшли нові штами коронавірусу, які більш інтенсивно поширюються. За таких умов просто не буде іншої змоги хоч якось контролювати ситуацію, окрім запровадження жорсткого локдауну по всій території країни", – каже Курпіта.

А якщо темпи вакцинації в Україні не покращаться, нас незабаром може чекати ще одна хвиля епідемії – після Великодня, у травні.

Літо ми пройдемо відносно спокійно, а восени знову почнеться підвищення рівня захворюваності на ковід, прогнозує інфекціоніст.

Читайте також: 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин