Хімічні сполуки в зеленому чаї та темному шоколаді блокують фермент COVID-19 – дослідження
Фото: depositphotos.com

Хімічні сполуки в таких харчових продуктах, як зелений чай, виноград сорту мускадин і темний шоколад, можуть зв'язуватися та блокувати функцію ферменту або протеази у вірусі SARS-CoV-2.

Це доводить нове дослідження біологів Університету Північної Кароліни, пише ресурс Science Daily.

Протеази виконують важливу роль для підтримки здоров'я клітин, а також вірусів. Без них вони не зможуть виконувати важливі функції, наприклад, розмножуватися.

"Одним з основних напрямків роботи нашої лабораторії є пошук нутрицевтиків у харчових продуктах або лікарських рослинах, які перешкоджають як прикріпленню вірусу до клітин людини, так і розповсюдженню вірусу в клітинах людини", – пояснив професор Се Деюй, автор статті.

У ході дослідження вчені провели як комп’ютерне моделювання, так і лабораторні дослідження, які показали, як реагувала так звана "основна протеаза" (Mpro) вірусу SARS-CoV-2, стикаючись із низкою різних рослинних хімічних сполук, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості.

"Мpro необхідний SARS-CoV-2 для того, щоб розмножуватися і збиратися, – пояснив професор Се Деюй, автор статті. – Якщо ми зможемо придушити або деактивувати цю протеазу, вірус помре".

Комп'ютерна симуляція показала, що досліджувані хімічні компоненти зеленого чаю, двох сортів винограду, какао-порошку і темного шоколаду здатні прив'язуватися до різних частин Мpro – так званих кишень. Якщо ця кишеня заповнена, фермент втрачає свою функцію.

Так дослідження показало, що хімічні сполуки зеленого чаю та винограду сорту мускадін успішно пригнічували функцію Mpro, а хімічні сполуки в порошку какао та темному шоколаді знизили активність Mpro приблизно вдвічі.

"Зелений чай володіє п'ятьма протестованими хімічними сполуками, які зв'язуються з різними локаціями в кишені Мpro, істотно пригнічуючи її функцію. У винограді ці речовини містяться в шкірці і кісточках. Рослини використовують їх для захисту, тому не дивно, що ці корисні речовини є в листі і шкірці" – пояснює Се Деюй. 

  • Натуральне какао покращує роботу мозку та кровообіг – дослідження
  • Корисний, але в міру. Вітамін D: властивості, джерела, правила вживання та COVID-19
  • Вітамін С: користь, денна норма, продукти та добавки. Вітамін С та COVID-19