Як зрозуміти, що ви їсте забагато солі. Чотири головні симптоми
Фото: depositphotos.com

Сіль погано впливає на ваш організм, але натрій є надзвичайно важливим мінералом. Електроліт має вирішальне значення для підтримання рідинного балансу, перенесення нервових імпульсів та підтримки належних скорочень м’язів.

Попри те, що організм потребує достатньої кількості натрію для виконання цих функцій, його надмірна кількість у раціоні може завдати шкоди здоров’ю.

Згідно з виданням LIVESTRONG.com існує чотири ознаки того, що ви їсте занадто багато солі:

1. Постійна спрага

Вживання солоної їжі завжди змушує відчувати спрагу. Але чому це відбувається?

Коли концентрація крові починає зростати (завдяки збільшенню розчинених речовин, таких як натрій), мозок і нирки починають працювати над відновленням балансу.

Наприклад, може активуватися антидіуретичний гормон, щоб організм затримував рідину, яка сприяє розведенню стрибка натрію. Згідно з дослідженням, опублікованим у Current Biology, нейронні сигнали також можуть спрацьовувати для посилення відчуття спраги.

У результаті ви відчуваєте сухість у роті та сухість шкіри. Так ваше тіло повідомляє про необхідність попити води, щоб регідратати клітини.

2. Набряки

Ви коли-небудь помічали, що ваша каблучка щільно прилягає до пальця після споживання солоної їжі?

"Чим більше натрію ви споживаєте, тим більше води будете носити в собі. Це тому, що вода слідує за сіллю через осмос", – розповідає Кейт Паттон, дієтолог Центру харчування людини клініки Клівленда. 

Попри те, що вживати ще більше води, коли відчуваєте набряки, може здатися нерозумним, це може протидіяти наслідкам вживання занадто багато солі.

Вживання достатньої кількості рідини може вивести все з системи, включаючи надлишок натрію.

3. Домашня їжа здається прісною

Велика кількість споживання солі – це не завжди про пересолену домашню їжу. Додаткову сіль ми отримуємо із магазинних продуктів: консерви, заморожені страви, м'ясо, снеки.

За результатами дослідження від грудня 2016 року, опублікованому в Американському журналі з гіпертонії, люди, які вживали велику кількість ультраперероблених продуктів, мають значно більшу ймовірність високого кров’яного тиску.

"Цілісні продукти, такі як фрукти, овочі, цільні зерна і сирі горіхи та насіння, мають природний вміст натрію", – пояснює Паттон.

Вплив смаженої, пікантної або надмірно солоної їжі може призвести до того, що ваші смакові рецептори звикнуть до певного рівня солі. Тому приготовлені в домашніх умовах страви на смак будуть здаватися прісними.

4. Високий артеріальний тиск

Сіль – це не єдине, що може впливати на артеріальний тиск. За даними Harvard Health Publishing, на це також впливає генетика, стрес, вага, споживання алкоголю та рівень фізичної активності. Але хронічне споживання продуктів з високим вмістом натрію може зіграти велику роль.

"Надмірне споживання солі сприяє утриманню рідини в організмі, що є головним фактором високого кров'яного тиску або гіпертонії", – пояснює Люк Лаффін, доктор медичних наук, профілактичний кардіолог клініки Клівленда.

За даними Клівлендської клініки, уся ця зайва рідина може чинити тиск на судини. З часом він перешкоджатиме нормальному надходженню крові та кисню до органів, ускладнюючи відновлення рідинного та електролітного балансу.

"Тривала неконтрольована гіпертонія сприяє підвищенню ризиків інсультів, інфарктів, серцевої недостатності та хронічних захворювань нирок. Хоча асоціація не є такою чіткою, деякі дані свідчать про те, що неконтрольована гіпертонія може збільшити ризик деменції або когнітивних порушень", – розповідає лікар Лаффін.

Норма споживання солі

Американська асоціація серця (AHA) рекомендує вживати менш як 2,3 г солі щодня. Це приблизно кількість однієї чайної ложки солі.

Однак, за даними AHA, "ідеальне" споживання солі становить приблизно 1,5 г солі на день, особливо для людей з високим кров'яним тиском.

Читайте також:

  • Як зробити суп більш корисним та від чого варто взагалі відмовитись – поради дієтологині
  • Вино, сир та баранина покращують когнітивні здібності, а сіль шкодить – дослідження
  • А що якщо: їсти забагато солі