Яка мінімальна кількість вправ, необхідна для підтримки фізичної форми – дослідження
Фото: depositphotos.com

Інколи не має сил, бажання та часу йти на тренування, пробіжку чи велопрогулянку. Проте ідея підтримки своєї фізичної форми інколи змушує підійматися та йти працювати над витривалістю та силою.

Виникає питання: чи зменшується фізична витривалість за умови зниження кількості фізичної активності?

У дослідженні, опублікованому в The Journal of Strength and Conditioning Research, вчені переглянули наявні дані про мінімальні характеристики фізичної активності (частоти, обсягу та інтенсивності) для підтримки фізичної працездатності.

Вчені виявили, що людина може зберігати свою витривалість до 15 тижнів (4 місяці), виконуючи лише дві третини свого звичайного обсягу фізичної активності.

Щодо м'язової сили, то вона збережеться за умови одного силового тренування на тиждень. Кожна вправа виконується одним підходом, а останнє повторення залучує максимальні зусилля.

Вчені провели дослідження за участі добровольців. Учасники 40 хвилин їзди на велосипеді чи займались бігом. Їхня інтенсивність досягала 90-100% від їх максимального пульсу. 

Учасники тренувались шість днів на тиждень протягом 10 тижнів. Наступні 15 тижнів вони дотримувались мінімальної частоти тренувань, тривалості та інтенсивності для підтримки своєї фізичної форми.

Результати показали, що велосипедисти та бігуни зберегли свою витривалість навіть після зменшення загального обсягу тренувань на 33% (до 26 хвилин).

Вони також змогли зберегти свою короткочасну витривалість (вправ тривалістю 4-8 хвилин), навіть якщо зменшили обсяг тренування удвічі більше (66% або 13 хвилин).

"Спортсмени можуть підтримувати або навіть підвищувати свою витривалість протягом 4 тижнів, зменшуючи частоту тренувань приблизно на 20%, зменшуючи обсяг тренувань на 60-90%, а також підтримуючи або навіть збільшуючи інтенсивність їх виконання", – пишуть автори дослідження.

Отже, підтримка інтенсивності допоможе зберегти силу та витривалість, навіть якщо кількість годин фізичної активності зменшиться.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.