Як почати їздити на велосипеді: підготовка, атрибути та тренування
Фото: depositphotos.com

Їзда на велосипеді має безліч переваг, а саме: покращення витривалості, фізичної форми, втрата зайвих кілограмів, проведення більше часу на природі та можливість подорожувати навіть в компанії з друзями.

Ба більше, у час пандемії велосипед став достойним замінником громадського транспорту та таксі. 

Якщо ви ще не скористались перевагами велоїзди, то експерти LIVESTRONG.com зібрали головні порадами для початківців.

  • Перш ніж сісти на велосипед

Не купуйте велосипед одразу. Спробуйте орендувати, покататися і зрозуміти, чи вам підходить цей вид активності. 

Коли ви остаточно впевнились, що їзда на велосипеді вам подобається, оберіть мету та місцевість, якою ви будете їздити. Від цього залежить вибір велосипеда. Адже кожна модель варіюється за своїм призначенням та відповідною структурою. 

Про усі деталі підбору велосипеда ви можете дізнатися тут:

  • Як правильно купити велосипед: як обрати вид, розмір та аксесуари

Поступово нарощуйте свій час їзди, відстань та швидкість. Для збільшення мотивації зареєструйтесь на перегони або встановіть мету – проїхати до певного пункту чи конкретну кількість кілометрів.

  • Подбайте про спорядження

Велосипедне спорядження – це не тільки аксесуари, але й запорука безпеки та комфорту.

Велосипедист має завжди возити з собою: запасну камеру, насос, латки, клей та лопатки для зняття покришки та заміни камери. Окрім цього, не варто забувати про шолом та рукавиці, які будуть захищати долоні у разі падіння.

Велосипедні труси з памперсом допоможуть уникнути дискомфорту під час їзди та болі після неї.

Також не забудьте про світло: спереду – ліхтарик з білим світлом, а ззаду – червоним.

  • Прогресуйте

Вам не доведеться годинами крутити педалі, щоб побачити результат від їзди на велосипеді. Після якісної розминки усього тіла, оберіть маршрут та вирушайте на велопрогулянку.

Нарощуйте швидкість, регулюйте передачі, збільшуючи силу обертів. Якщо велосипед підходить для їзди горбистою місцевістю, то зробіть собі виклик і перевірте витривалість, підіймаючись вгору.

Також скористайтесь спеціальними гаджетами, які будуть вимірювати відстань та темп руху. З кожним тренуванням збільшуйте показники, щоб прогресувати.

  • Не забувайте про перехресні тренування

Перехресні тренування покращують фізичну активність. Вони особливо важливі для велосипедистів, які проводять багато часу, зігнувшись за кермом.

Стретчинг та йога допоможуть розтягнути м'язи та покращити гнучкість, потенційно запобігаючи травмам та розвитку поганої постави. А силові тренування, такі як присідання та планка, допоможуть крутити педалі плавніше та швидше їздити.

Варіанти тренувань між велопоїздками:

  • П’ять вправ зі стретчингу від скутості та болю в колінах та стегнах
  • Йога розкриття грудного відділу та плечей
  • Тренування для ніг, сідниць та пресу. Виконуємо присідання біля стіни
  • Причини їздити більше

Заміна поїздки на автобусі велоїздою допомагає збільшити щоденну фізичну активність. Але навіть невелика велопрогулянка може покращити продуктивність та настрій. Окрім цього, згідно з виданням Harvard Health Publishing, під час їзди на велосипеді спалюється майже втричі більше калорій, ніж під час ходьби.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.