Міфи про спорт заради схуднення. Що насправді впливає на процес втрати ваги
Фото: depositphotos.com

Втрата ваги – одна з головних причин, через яку люди починають тренуватись. З усім тим, існує безліч міфів про ефективність різних вправ у процесі схуднення.

Американські тренери зібрали розповсюджені міфи про роль спорту у втраті ваги та розповіли про це виданню Myfitnesspal.

Втратити вагу можна лише тренуючись 

Заняття спортом мають безліч переваг для здоров’я. Однак часто люди думають, що лише тренування можуть допомогти втратити вагу. Однак це неправда, адже схуднення – це комплекс із харчування, якісного сну, спорту та інших здорових звичок.

"Щоб схуднути, у вас повинен бути дефіцит калорій, і ніякі фізичні вправи не можуть змінити цей закон. Ви повинні приймати менше енергії (їжі), ніж витрачаєте. Вправи можуть допомогти зрушити цей баланс, але це не найефективніший спосіб. Тренування протягом однієї години на день, сім днів на тиждень, становлять менше як 5% від загального часу за тиждень. Важливим є те, що ви робите в інші 95% часу", – пояснює Паркер Кондіт, провідний тренер Modo Bio.

Однак це не виключає того факту, що будь-яка фізична активність є важливою складовою процесу схуднення і що вам не потрібно ходити в спортзал. Саме тренування в залі допоможуть вам бути більш дисциплінованим. 

Чим більше ви пітнієте, тим більше ви спалюєте калорій

Іноді люди переживають, що вони марно втрачають час на тренування, тому що виходять зі спортивної зали не спітнілими. 

"Потовиділення – це лише спосіб контролю температуру тіла, а не показник того, скільки калорій або жиру ви спалюєте. Якщо ваша тренажерна зала підтримує високий рівень кондиціонування, ви все одно спалюєте стільки ж калорій, скільки і в теплому тренажерному залі", – пояснює Кейтіл Берронс, сертифікований персональний тренер.

Ба більше, активність низької інтенсивності, такі як ходьба горбистою місцевістю або біговою доріжкою є також ефективними для спалення калорій та підтримки метаболізму на високому рівні.

Чим більше ви будете тренуватися, тим більше ви втратите кілограмів

Дивно, але більше вправ не завжди краще, коли метою є втрата ваги.

"Тілу потрібен відпочинок, щоб відновитись. Тому, якщо ви постійно напружуєте м’язи, ви не даєте їм відновитися. Після відпочинку вони стають сильнішими", – пояснює Ребекка Луїза, фітнес-тренер.

Занадто велика кількість фізичної активності може призвести до перетренованості. Це ускладнить схуднення, адже виділяється надмірна кількість гормону кортизолу. У вас порушується сон, ви починаєте більше їсти і процес схуднення зводиться нанівець. Тому тренери рекомендують включити у тренувальний процес 1-2 дні відпочинку щотижня.

Кардіотренування – це найкращий спосіб втратити вагу

"Багато людей думають, що вони спалюють більше калорій під час 45-хвилинного кардіо, ніж під час 45-хвилинного силового тренування. Однак вони не беруть до уваги EPOC (надмірне споживання кисню після тренування), що є продовженням спалювання калорій після виконання вправи", – говорить Дрю Меннінг, особистий тренер.

Силові тренування не тільки формують м’язи та допомагають утримувати їх у міру втрати жиру, але й подовжують процес спалення калорій ще довго після закінчення тренувань. Краще всього використовувати спортзали, де є велика кількість снарядів на усі групи м’яз.

Ви повинні "компенсувати" поблажливе харчування під час тренувань

Якщо у вас колись виникала спокуса "відпрацювати" шкідливу їжу, яку ви собі дозволили з'їсти за вечір до тренування, то знайте, це неефективна стратегія.

"Типове, інтенсивне, 1-годинне тренування спалює 300-500 калорій. Ми всі знаємо, що дуже просто споживати понад 500 калорій за бажанням. Але виснажувати себе вправами після шматочка тортика не варто. Просто насолодіться ним, а потім рухайтесь далі у напрямку підтримки прекрасної фізичної форми та здоров'я", – радить Кленсі. 

Читайте також:

  • 10-секундний тест на силовий дисбаланс сідничих м’язів та три вправи для його усунення
  • Спорт для двох. Виконуємо парне тренування для м'язів всього тіла
  • Обіднє тренування: як освіжитися після занять спортом та повернутися до роботи