Обіднє тренування: як освіжитися після занять спортом та повернутися до роботи
Фото: depositphotos.com

Обідня перерва – це один зі способів приділити час тренуванню. По-перше, у спортивному залі вдень значно менше людей, ніж ввечері. По-друге, за такої умови ранки та вечори у вас будуть вільні і ви зможете приділити їх родині, друзям чи догляду за собою. 

Однак, якщо після вечірнього тренування ви йдете додому відпочивати, то після обіднього слід повернутися на роботу. Тоді на допомогу приходять швидкі способи освіження після інтенсивної роботи. Ресурс LIVESTRONG.com поговорили з експертами і обрали поради для ефективного повернення на роботу після тренування.

1. Пийте воду

Під час тренування приплив крові збільшується для транспортації більшого об'єму кисню та поживних речовин до м’язів. Однак, ваше тіло, як двигун,  виділяє тепло, щоб розщеплювати паливо. Це призводить до того, що ваші пори розширюються і виділяють піт, щоб ви не перегрівалися. 

Охолонути після обіднього тренування вам допоможе ковток холодної води та витирання поту прохолодним вологим рушником з шиї та обличчя.

"Холод викликає звуження ваших капілярів. Коли вони розширені, вони наповнюються киснем, що викликає почервоніння обличчя та щік", – пояснює Мікеле Олсон, старший клінічний професор спортивних наук коледжу Хантінгдон в Монтгомері, штат Алабама. 

"Також допоможе свіже повітря. Ваша шкіра буде дихати, а піт і олія випаровуватимуться ефективніше", – говорить доктор Корі Л. Хартман, асистент клінічного професора дерматології Школи медицини в Алабамі.

Під час тренування та після нього обливайте обличчя холодною водою, щоб зменшити почервоніння обличчя. За словами фізіолога Ніка Оччіпінті з постійним потовиділенням та почервонінням обличчя може допомогти пакетик з льодом після тренування.

2. Виберіть тренування з низькою інтенсивністю

Якщо у вас запланована зустріч відразу після спортивної зали, тоді краще виконати тренування низької інтенсивності: йога, пілатес, стретчинг. 

Адже попри те, що високоінтенсивні тренування спалюють більше калорій, ваше тіло під час них буде виробляти більше тепла, а значить ви будете більше пітніти. Саме тому краще залишити інтенсивну фізичну активність на вечір.

Комплекси тренувань різної інтенсивності:

  • Ранкова та офісна йога, пілатес, вправи для рук та комплекс на розтяжку
  • План тренувань на тиждень: стретчинг, функціоналка, вправи з резинками та стільцем
  • Пілатес, стретчинг, танці, бокс та тренування для тих, хто вирішив повернутися у форму

3. Вмийте обличчя

Якщо ви працюєте з дому, але після тренування маєте Zoom переговори, то вам варто подбати в першу чергу про обличчя.

"Обличчя – це найжирніша частина тіла з найбільшою концентрацією сальних залоз", – говорить доктор Хартман. 

У цьому вам допоможуть засоби для обличчя: пінка, гель для умивання або навіть спеціальні серветки. Однак, доктор Хартман підкреслює, що одноразові серветки для широкого використання можуть викликати подразнення, тому краще підійти до цього питання з особливою уважністю. 

4. Подбайте про волосся

Якщо у вас не має час на миття голови, то тримайте у спортивній сумці сухий шампунь, який допоможе приховати жирний блиск на волоссі. Однак, це не замінить звичайної процедури миття, тому після зустрічі подбайте про своє волосся та шкіру голови, щоб уникнути лупи або інфекції.

Також допоможуть зачіски у вигляді хвостика або пучка. 

Чоловікам з бородою експерти радять мати при собі олію для бороди, яка допоможе швидко освіжити волосся на обличчі. Однак, доктор Хартман радить відмовитись від засобів, які містять комедогенні олії, наприклад, кокосову. Вони закупорюють пори. Напротивагу корисним будуть засоби, у складі яких арганова, лляне та виноградна олії.

Такі базові процедури догляду за шкірою, волоссям та тілом допоможуть вам швидко освіжитися після тренування та повернутися до роботи без проблем.

Читайте також:

  • Що таке дроп-сет: переваги та принципи виконання
  • На свіжому повітрі чи у спортивній залі. Де ефективніше тренуватися – дослідження
  • П’ять найкращих модифікацій бурпі для тих, хто їх ненавидить