Біг чи ходьба. Як краще рухатися горбистою місцевістю – дослідження
Фото: depositphotos.com

Інколи місцевість, якою ми бігаємо доволі горбиста. Виникає питання: як краще рухатися вздовж пагорбів: бігом чи ходьбою.

Згідно з кількома дослідженнями, підхід до руху такою місцевістю повинен спиратися на два фактори: рівень аеробної підготовленості та крутість пагорба.

Дослідження, проведені в лабораторії прикладної біомеханіки в Університеті Колорадо показали, що ходьба та біг вгору є унікальними з точки зору біомеханічних змінних.

Це означає, що біг – це не просто швидша ходьба. Ви фактично змінюєте центр маси тіла, час контакту ноги з землею, час маху ногами та загальний крок.

Провідний автор цього дослідження, Роджер Крам, розповів ресурсу Runner's World, що загалом багато бігунів віддають перевагу бігати пагорбами, хоча ходьба цим складним маршрутом вимагає менше енергії.

"Це тому, що ходьба вгору важча для певних м'язів, ніж біг, наприклад, для литкового. Попередні дослідження показали, що на схилі під кутом 30 градусів біг вимагає менших м’язових зусиль, особливо в зоні литкового м'яза. Це перевага бігу над ходьбою", – пояснив дослідник. 

Ходьба здійснюється шляхом багаторазового переміщення нашого центру маси над однією, а потім іншою ногою. У ходьбі завжди є принаймні одна нога в контакті з землею, але під час бігу є короткий період, коли жодна нога не торкається землі.

Ходьба вимагає менше загальної аеробної енергії, що є перевагою перед бігом, за словами співавторки дослідження Клариси Вайтгінг: "Ми вважаємо, що чергування ходьби та бігу має свої переваги. Головне правило: обирайте той спосіб руху, у якому вам буде комфортно".

Як почати тренуватися на горбистій місцевості

Рекомендації щодо бігу та ходьби вгору повинні бути індивідуалізовані для кожного бігуна, маршруту та ситуації. Проте регулярні тренування на горбистій місцевості можуть допомогти зміцнити силу та витривалість.

Кращою стратегією є початок тренувань з прогулянки пагорбами та економії енергії для швидкої пробіжки рівнішими ділянками. З часом можна починати тренуватися на пагорбах, скорочуючи час ходьби та чергуючи біг та ходьбу.

Читайте також: