Нобелівська премія з медицини та фізіології 2020: за дослідження вірусу гепатиту С
Лауреати Нобелівської премії з медицини та фізіології 2020. Фото: Nobelprize.org

Нобелівська премія у галузі медицини та фізіології у 2020 році присуджується Харві Альтеру, Майклу Хоутону і Чарльзу Райсу, які зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом С, що передається через кров – головною глобальною проблемою здоров’я, що спричиняє цироз та рак печінки у людей у всьому світі.

Про це повідомили на офіційному сайті премії.

Харві Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз Райс зробили низку відкриттів, які стали наріжним каменем у процесі ідентифікації нового вірусу – вірусу гепатиту С.

Протягом тривалого часу більшість випадків гепатиту, що передаються через кров, залишались незрозумілими.

Відкриття вірусу гепатиту С змогло пояснити причину решти випадків хронічного гепатиту та зробило можливим дослідження крові та розробку ліків, які врятували мільйони життів у всьому світі.

Нобелівська премія з медицини та фізіології 2020: за дослідження вірусу гепатиту С
Нобелівська премія з медицини-2020. Фото – Twitter-аккаунт TheNobelPrize

Завдяки їхнім відкриттям зараз доступні високочутливі аналізи крові на вірус гепатиту С, що дозволили мінімізувати випадки посттрансфузійного гепатиту (після переливання крові - Ред.) у багатьох частинах світу та значно покращити загальний рівень здоров'я.

Їхні відкриття також дозволили швидко розробити противірусні препарати, спрямовані на боротьбу з гепатитом С. Вперше в історії є можливість подолати цю хворобу.


Нагадаємо, Нобелівську премію-2019 з фізіології та медицини вручили Вільяму Келіну, Пітеру Реткліфу і Грегу Семенца за дослідження в області адаптації клітин до нестачі кисню.

Цьогоріч уперше за 76 років король Швеції не вручатиме Нобелівську премію – формат церемонії змінили через пандемію коронавірусу.

Оголошення лауреатів проведуть з 5 по 12 жовтня 2020 року:

  • 6 жовтня – з фізики;
  • 7 жовтня – з хімії;
  • 8 жовтня – з літератури;
  • 9 жовтня – премія миру
  • 12 жовтня – з економіки.

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або крупний внесок в культуру або розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968-го центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.