Нобелівську премію миру 2021 дали російському і філіппінській журналістам
Фото: Nobelprize.org

Лауреатом Нобелівської премії миру в 2021 році стали Марія Рессе та Дмитро Муратов за їхні зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та тривалого миру комітет премії.       

Марія Ресса – очолює філіппінський інтернет-сайт Rappler. Серед цьогорічних лауреатів вона перша жінка.

"Вона використовує свободу вираження поглядів, щоб викрити зловживання владою, застосування насильства та зростаючий авторитаризм у своїй рідній країні, на Філіппінах. Rappler зосередив критичну увагу на суперечливій, вбивчій кампанії режиму Дутерте (президенти Філіпін, – ред.) проти наркотиків", – відзначив комітет премії.

Дмитро Муратов – головний редактор російського видання "Новая газета". 

"Журналістика та професійна чесність "Нової газети" зробили її важливим джерелом інформації про цензурні аспекти російського суспільства, про які рідко згадують інші ЗМІ. З часу створення газети було вбито шість її журналістів", – зауважив комітет премії.

Цьогоріч Нобелівський тиждень триває з 4 жовтня до 11 жовтня:

Детальніше: Чому так боляче та гаряче? Пояснюємо Нобелівську премію з фізіології з експертами

Детальніше: Моделі, перевірені часом та кліматом. Українські вчені пояснюють Нобелівку з фізики

Детальніше: Нобелівка з хімії за органокаталіз. До чого тут українці? Пояснюємо простою мовою

У 2020 році Нобелівську премію миру отримала Світова продовольча програма (United Nations World Food Programme) – підрозділ Організації Об’єднаних Націй з питань надання харчової допомоги за зусилля у боротьбі з голодом.

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок в культуру або розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.