Нобелівську премію з хімії вручили за розробку інструменту для побудови молекул
Фото: Nobelprize.org

Нобелівську премію з хімії вручили Бенджаміну Лісту та Девіду В.К. Макміллану "за розвиток асиметричного органокаталізу", повідомив комітет премії.

"Лауреати Нобелівської премії з хімії 2021 року Бенджамін Ліст та Девід Макміллан розробили новий та винахідливий інструмент для побудови молекул: органокаталіз. Його застосування включає дослідження нових фармацевтичних препаратів, а також допомогло зробити хімію екологічнішою", – пояснює комітет Нобелівської премії у Twitter.

Дослідники довгий час вважали, що існує лише два види каталізаторів: метали та ферменти.

Незалежно один від одного, лауреати премії розробили третій тип – асиметричний органокаталіз, який спирається на невеликі органічні молекули.

Нобелівську премію з хімії вручили за розробку інструменту для побудови молекул
Джерело: Twitter NobelPrize

Нобелівський тиждень триває з 4 жовтня до 11 жовтня:

Детальніше: Чому так боляче та гаряче? Пояснюємо Нобелівську премію з фізіології з експертами

  • 5 жовтня – оголосили лауреатів з фізики;
  • 7 жовтня вручать премію з літератури;
  • 8 жовтня – Нобелівську премію миру;
  • 11 жовтня – з економіки.

У 2020 році Нобелівку з хімії вручили Еммануель Шарпентьє та Дженніфер Дудні "за розробку методу редагування геному".

Детальніше про їхнє відкриття читайте в тексті Молекулярні ножиці, здатні вирізати шматки генів з клітин: пояснюємо Нобеля 2020 з хімії

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або вагомий внесок в культуру чи розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.