Нобелівську премію з хімії вручили за розробку клік-хімії й біоортогональної хімії
Фото: Nobelprize.org

Нобелівську премію з хімії отримали Каролін Р. Бертоцці, Мортен Мелдал і К. Баррі Шарплесс "за розробку клік-хімії й біоортогональної хімії", повідомили на сайті Нобелівського комітету.

"Каролін Бертоцці вивела хімію кліків на новий рівень і почала використовувати її у живих організмах. Її біоортогональні реакції протікають без порушення нормальної хімії клітини. Баррі Шарплесс та Мортен Мелдал заклали основу функціональної форми хімії — клік-хімії, в якій молекулярні будівельні блоки швидко та ефективно поєднуються один з одним", – пояснює комітет Нобелівської премії у Twitter.

Нобелівську премію з хімії вручили за розробку клік-хімії й біоортогональної хімії
Twitter.com:NobelPrize

Нобелівський тиждень триватиме з 3 жовтня до 10 жовтня:

  • 6 жовтня вручать премію з літератури 

  • 7 жовтня – Нобелівську Премію миру 

  • 10 жовтня – з економіки

2021 року премію з хімії присудили Бенджаміну Лісту та Девіду В.К. Макміллану за розробку інструменту для побудови молекул.

Детальніше про їхнє відкриття читайте в тексті: Нобелівка з хімії за органокаталіз. До чого тут українці? Пояснюємо простою мовою

Довідково: Нобелівську премію щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру або розвиток суспільства. Заснована у 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, премія вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречено.