Переможницею Нобелівської премії з літератури стала Хан Канг: що про неї відомо
Хан Канг. Фото: The Nobel Prize

10 жовтня у Стокгольмі оголосили лауреата Нобелівської премії з літератури. Це південнокорейська письменниця Хан Канг, повідомили на сайті фонду Нобеля.

Хан Канг – південнокорейська письменниця, яка народилася 27 листопада 1970 року в місті Кванджу. Кар’єру вона розпочала у 1993 році, а саме опублікувала вірші у журналі "Література і суспільство". 2016 року вона стала лауреаткою Міжнародної Букерівської премії за роман "Вегетаріанка", що розповідає про рішучу відмову жінки від м'ясних продуктів та про руйнівні наслідки такого рішення. Також роман "Вегетаріанка" та повість "Немовля Будда" стали основою для однойменних кінофільмів.

Добірка творів Хан Канг:

  • романи "Чорний олень", "Твоя холодна рука", "Подих боротьби", "Людські діяння", "Біла книга";

  • поетична збірка "Я кладу вечір до шухляди";

  • книги есеїв "Кохання та все, що навколо кохання", "Тихо проспівані пісні".

Нобелівський комітет присуджує премію з літератури з 1901 року і традиційно оголошує переможця в номінації "Література", яка є останньою нагородою. Нині премія була присуджена 116 разів 120 особам, серед яких 103 чоловіки та лише 17 жінок. Лауреати отримують диплом, медаль і документ із зазначенням суми Нобелівської премії у Стокгольмі у грудні.

  • Букмекери прогнозували, що цьогорічну перемогу у Нобелівській премії з літератури можуть здобути Кан Сюе, Харукі Муракамі, Маргарет Етвуд, Сесар Айра, Джеральд Мурнан і Томас Пінчон. Головною ж фавориткою була Кан Сюе.
  • Лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2023 році став норвезький письменник та драматург Йон Фоссе.