Нова Зеландія заборонить продавати сигарети молодому поколінню
Ілюстративне фото: depositphotos.com

У Нові Зеландії будь-хто, хто народився після 2008 року, не зможе купувати сигарети або тютюнові вироби протягом свого життя відповідно до закону, який, як очікується, буде ухвалено наступного року, пише BBC. 

"Ми хочемо переконатися, що молоді люди ніколи не почнуть курити", – сказала міністр охорони здоров'я д-р Айєша Верал. 

Цей крок є частиною масштабних заходів для боротьби з курінням, оголошених МОЗ країни.

"Це допоможе людям кинути палити або перейти до менш шкідливих продуктів та значно знизить ймовірність того, що молоді люди стануть залежними від нікотину", – сказала професорка Джанет Хук з Університету Отаго.

За темою: В Мілані почали жорстко боротися з курінням в місті

Хтось підтримує такі дії уряду, вважають, що зможуть і здоров’я вберегти, і гаманець. Проте є такі, хто попереджає, що цей крок може створити чорний ринок для тютюну. Таку думку висловили і в заяві Міністерства охорони здоров'я, де наголошується, що "митниці потрібно більше ресурсів для забезпечення прикордонного контролю".

Нова Зеландія хоче досягти національної мети – зниження рівня куріння в країні до 5% до 2025 року з метою зрештою повністю викорінити його. Наразі в країні курить 13% дорослого населення, причому цей показник набагато вищий серед корінного населення, де він сягає майже третини.

Міністерство охорони здоров'я Нової Зеландії нагадує, що куріння викликає кожен четвертий рак і залишається основною причиною смерті для її п'ятимільйонного населення. 

Уряд Нової Зеландії також запровадив основні заходи контролю над тютюном, зокрема значно обмежив місця продажу цигарок, щоб прибрати їх із супермаркетів та магазинів. За словами офіційних осіб, кількість магазинів, яким дозволено продавати сигарети, буде різко скорочено до 500 з приблизно 8000 на цей час. 

Що стосується куріння електронних сигарет – органи охорони здоров'я Нової Зеландії попереджають, що вейпінг не є нешкідливим.

За темою: Курю електронні сигарети: чи можуть вони замінити класичні цигарки і як впливають на тіло

Дослідники там теж виявили небезпечні речовини, що викликають рак, у рідинах для електронних сигарет.

Проте, 2017 року в країні вейпінг визнали, як спосіб допомогти курцям кинути палити.