Подивіться на свої нігті. Вони можуть вказувати на проблеми зі здоровʼям
Фото: freepik.com

Стан нігтів на ногах і руках може розповісти про ваше здоровʼя.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це у своїй статті для The Conversation заявив Ден Баумгардт, старший викладач Школи фізіології, фармакології та неврології Бристольського університету. 

За його словами, особливу увагу слід звернути на:

  • Форму нігтів

Здорові нігті на верхніх та нижніх кінцівках повинні мати злегка опуклий вигин без западин. Якщо ніготь увігнутий, то це може свідчити про койлоніхію —деформацію нігтьової пластини, що робить її схожою на ложку. Результат – ніготь потоншується і стає більш ламким.

Однак койлоніхія – симптом, який вказує на інші зміни в організмі, наприклад розвиток залізодефіцитної анемії (дефіцит еритроцитів для перенесення кисню до тканин). Своєю чергою дефіцит заліза може виникати через незбалансоване харчування, хвороби шлунково-кишкового тракту, целіакію (непереносність глютену) тощо.

У зоні ризику койлоніхії – механіки та перукарі. Адже саме вони працюють з розчинниками на основі нафти (моторна олива, засоби для завивки). Однак існує й багато інших причин виникнення такої деформації нігтьової пластини. Відтак Ден Баумгардт радить проконсультуватися зі спеціалістом для визначення причини.

  • Колір нігтів

Здорове нігтьове ложе (шкіра під пластиною) має бути рожевого кольору. Зміна забарвлення може сигналізувати про хворобу або інфекцію. 

Наприклад, жовті нігті — ознака грибкової інфекції або псоріазу. Білі плями на пластині (лейконіхія) можуть виникати через отруєння важкими металами (свинцем або мишʼяком).

Якщо білі плями поширюються на весь ніготь, то, ймовірно, в кровообігу бракує білка. Це потенційно вказує на хвороби печінки та нирок.

Невеликі білі плями, більш ймовірно, вказують на пошкодження нігтя через удар. Пригадайте, чи не падало щось важке на ваш палець, або чи не прищемлювали його дверима. 

Звичка гризти нігті або надмірне захоплення манікюром також можуть призвести до травмування нігтя, а відтак – білих плям.

Темно-фіолетові, сині або червоні нігтіна ногах – також результат пошкодження. За словами Дена, це піднігтьова гематома – скупчення крові між пластиною і ложем внаслідок травми. Зазвичай вони з часом заживають самі. Однак інколи можуть спровокувати розповсюдження інфекції або ж відрив нігтя від ложа.

  • Інші медичні показники

Не дивуйтесь, якщо лікарі перевіряють ваші нігті під час прийому. Наприклад, одягаючи пульсоксиметр на палець, можна виміряти насичення крові киснем.

Також є тест – оцінка часу наповнення капілярів кровʼю. Лікар натискає на ніготь або кінчик пальця протягом 5 сек, щоб шкіра під ним зблідла. Після зникнення тиску шкіра має повернути свій природний колір протягом 2 сек. 

Якщо знадобилось більше часу, то це може свідчити про зневоднення, застуду або погану периферичну перфузію (серце недостатньо потужно качає кров, відтак вона не доходить до найвіддаленіших частин тіла – кінцівок).

Також на нігті натискають, щоб перевірити, чи людина у свідомості. 

Отже, час від часу перевіряйте стан ваших нігтів. Помітивши зміни, які вас турбують, – зверніться до лікаря. Адже зволікання може призвести до ускладнень, поширення інфекції, ба навіть втрати нігтя.