Проблеми зі сном у дітей – вищий рівень стресу у батьків. Як сім'ї покращити якість сну
Фото: depositphotos.com

Дослідники виявили, що батьки з розладом сну або з дитиною з такою проблемою мають значно вищий рівень стресу. Результати дослідження опублікували в журналі PLOS ONE.

Під розладами сну вчені мають на увазі:

  • безсоння (відсутність сну);
  • гіперсомнію (надмірний сон);
  • апное сну (зупинка дихання під час сну).

Розлади сну та стрес мають двосторонній зв’язок: переживання надмірного стресу негативно впливає на якість сну, а поганий сон негативно впливає на рівень стресу.

Батьківський сон та стрес

У дослідженні взяли участь понад 14 000 батьків. Протягом року трохи понад 2% учасників подали заявку на лікування стресу, а 12% – розладів сну. За цей же проміжок часу 2% поскаржились на розлад сну у дітей.

Після поправки на вік, стать і сімейний стан дослідники повідомили, що показники стресу були значно вищими у людей із розладом сну.

Показник рівня стресу:

  • утричі вищий серед тих, хто мав безсоння;
  • у 1,88 раза вищий серед тих, хто мав апное сну;
  • у 1,9 раза вищий у людей, чия дитина мала розлад сну;
  • у 2,89 раза вищий у людей, чия дитина мала безсоння.

Дослідники також помітили, що частота батьківського безсоння чи апное сну зростає майже вдвічі, якщо у дитини є розлад сну.

Вчені припускають, що ці результати дають краще розуміння зв'язків між якістю сну дорослих та дітей і стресом батьків. У перспективі це може допомогти покращити лікування та знизити ризик цих розладів.

Читайте також: Замість 7 годин сплю 5. Чи можна компенсувати втрачені години сну

Що про це кажуть експерти

Нове дослідження вкотре доводить, що без повноцінного сну рівень стресу зростає, стверджує клінічна психологиня Шелбі Гарріс у коментарі для Healthline. Тож кожній родині слід у комплексі працювати над якістю та гігієною сну. 

Окрім настрою, поганий сон негативно впливає на денну пильність та увагу до деталей.

"Коли отримуємо якісний сон у достатній кількості, наш мозок краще сприймає та справляється з частими стресовими факторами, з якими стикаємося щодня", – додає докторка Шаліні Паруті, членкиня Американської академії медицини сну (AASM).

Для покращення якості сну обидві експертки радять:

  • Дотримуйтеся постійного графіка сну та неспання. Тобто прокидайтесь та лягайте спати щодня в один і той самий час, але враховуйте денну потребу у сні – 7-8 год. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) радить дотримуватись цього графіку 7 днів на тиждень, включно з вихідними.
  • Підтримуйте рутину перед сном. Виконання одних і тих самих послідовних дій перед сном допомагає мозку краще переходити від пильності до засинання. Зазвичай цей час не має перевищувати 30 хв. Така рутина може включати приймання душу/ванни, чищення зубів, читання казок на ніч тощо. За слова Паруті, важливо щовечора виконувати ті самі дії в однаковому порядку, навіть якщо довелось лягти спати пізніше.
  • Відкривайте вікна зранку. Гарріс стверджує, що світло вранці може допомогти батькам і дітям почуватися бадьорішими протягом дня та покращить засинання вночі. Тож відкривайте штори та жалюзі одразу після пробудження і за можливості виходьте на прогулянки зранку.
  • Не можете заснути після 20 хв перебування в ліжку – припиніть спроби. Встаньте з ліжка та займіться чимось спокійним без освітлення. Наприклад, поскладайте одяг. Відчули тягу до сну – поверніться в ліжко.
  • Маєте проблеми зі сном або помічаєте їх в інших членів сім'ї – спробуйте вести щоденник сну протягом 10 днів. Запишіть, коли ви лягаєте спати, через скільки засинаєте, прокидаєтесь, встаєте з ліжка, чи дрімаєте, який рівень фізактивності маєте, скільки алкоголю та напоїв з кофеїном споживаєте. Візьміть ці записи з собою до лікаря. Вони допоможуть діагностувати проблему та призначити метод лікування.
Читайте також: Засинаю під танцювальні треки. Яку музику люди слухають, лягаючи спати, і чи це корисно