Засинаю під танцювальні треки. Яку музику люди слухають, лягаючи спати, і чи це корисно
Фото: depositphotos.com

Дослідники проаналізували дані потокового аудіосервісу Spotify, щоб визначити, яку музику люди слухають під час засинання. Вони спиралися на попередні дослідження, які показують, що майже половина опитаних людей слухають музику, щоб заснути.

Найпопулярніша музика для сну

Для проведення аналізу дослідники спочатку зібрали усі списки відтворень, які містять  варіації слова "сон" на різних мовах. Потім видалили результати, які не були музичними композиціями, зокрема подкасти, звуки природи, назви гуртів, які містили слово "сон" та мали менше ніж 100 підписників.

У результаті залишилося 986 списків відтворення, які включали 130 150 унікальних треків. Дослідники проаналізували ці треки, згрупувавши їх у кластери на основі характеристик: темп, гучність та енергія.

Найбільший кластер складався з напрямку електронної музики – ембієнт. Наприклад, саме такі композиції використовують як фонову музику під час медитацій. Цей результат був очікуваним для дослідників.

Натомість інші великі кластери складалися з сучасних радіотреків, включно з попхітами та треками в жанрі інді.

Проте попередні дослідження показали, що класична та інструментальна музика були одними з найбільш використовуваних жанрів для сну. Але новий аналіз довів, що обидва жанри мали менше застосування, ніж поп чи навіть реп.

Чому люди обирають саме таку музику

Енергійні та танцювальні треки дійсно можуть допомогти заснути, стверджує Алекс Дімітріу, психіатр, експерт з медицини сну та засновник Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine.

"Цілком ймовірно, що ці пісні є структурованими, симетричними та передбачуваними, без гучних переходів або раптових змін темпу чи інтенсивності", – додає спеціаліст у коментарі для Healthline.

Якщо ви знайомі з енергійним треком, то це збільшує ваші шанси на засинання під нього. Адже людський мозок здатен розпізнавати шаблони. Натомість нова музика може заважати процесу засинання. 

Лікарка зі сну Куджет (Келлі) Гілл додає, що не танцювальність музики визначає, чи зможе хтось заснути під час прослуховування. Різниця в тому, чи викликає трек емоції. Наприклад, для деяких людей життєрадісна динамічна музика може бути заспокійливою.

Чи корисно засинати під музику

Багато людей використовують музику, щоб заснути. Але чи це гарна ідея?

Музика чудово допомагає заснути, якщо вона не надто збудлива, стверджує Дімітріу.

"Серед усіх речей, які люди використовують, щоб заснути, музика є одним із найкращих інструментів. Вона змушує людей лягати в ліжко (сподіваємось, раніше), перейти в розслаблений і навіть медитативний спосіб мислення. Музику також можна слухати, зробивши слабке освітлення, що є ще однією перевагою для глибокого сну", – додає спеціаліст.

Щоб мати здоровий сон після прослуховування музики, експерт рекомендує:

  • не носіть навушники, які потім доведеться зняти або вони можуть заплутатися;
  • використовуйте таймер сну для автоматичного вимкнення музики;
  • дотримуйтеся загальних правил гігієни сну, наприклад, лягайте в один і той самий час щовечора.

"Найважливіша частина сну – суворий графік. Звучить просто й очевидно, але це не так легко реалізувати. Навіть у вихідні дотримання розкладу є важливою частиною того, аби навчитися правильно засинати. Режим може включати сигнал "йти до ліжка". Музика здатна виконати цю функцію", – додає Гілл.

Читайте також: Замість 7 годин сплю 5. Чи можна компенсувати втрачені години сну