Прохання скасувати призначення Шкарлета міністром направили в КСУ. Які партії підтримали
Сергій Шкарлет (Фото: Олександр Клименко/пресслужба Верховної Ради)

Народні депутати звернулися в Конституційний суд з проханням скасувати рішення Верховної ради про призначення Сергія Шкарлета міністром освіти.

Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови партії Голос Інна Совсун.

Раніше депутати назбирали достатню кількість підписів – 46.

Йдеться про нардепів від фракцій "Голос" і "Європейська солідарність", а також кілька мажоритарників, які є позафракційними.

"Депутати з інших фракцій, зокрема від "Слуги народу", відмовилися підписувати його, але це не критично, тому що 46 підписів цілком достатньо", – зазначила депутатка.

Які партії підписали подання:

На уточнююче питання, коли саме депутати відправили подання щодо призначення Шкарлета міністром в Конституційний Суд, Совсун відповіла, що це сталося "вчора або позавчора".

Доповнення:

В Конституційному суді підтвердили, що подання від нардепів надійшло. Зазначається, що 5 березня.

"Автори клопотання просять визнати неконституційною вказану Постанову "у зв’язку з порушенням встановленої Конституцією України процедури її прийняття", – йдеться на сайті суду.

А з самим текстом подання можна ознайомитися тут.

  • Нардепи від Голосу одразу після того, як Рада проголосувала 17 грудня за призначення Шкарлета міністром, заявили про факти кнопкодавства серед депутатів ОПЗЖ.
  • 18 січня стало відомо, що Офіс генпрокурора відкрив кримінальну справу щодо голосування за Шкарлета. Згідно з документом, в Єдиний держреєстр її було внесено 14 січня 2021 року.
  • 15 лютого на засіданні погоджувальної ради депутат Ярослав Железняк повідомив голові ВР Дмитру Разумкову, що відеозаписи із голосування за Шкарлета зникли і це буцімто підтвердили в Управлінні держохорони. Утім, в УДО заперечують цю інформацію.
  • Дмитро Разумков заявив, що у випадку підтвердження зникнення записів, в Раді "шукатимуть механізми щодо їхнього відновлення".
  • 18 лютого генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що поки немає з чим звітувати у цій справі.
  • 3 беезня стало відомо, що чотирьох нардепів Державне бюро розслідувань викликає на допит у цій справі.