Прослуховування музики в навушниках погіршує слух. Як уникнути цього – поради лікарів
Фото: unsplash.com

Згідно з нещодавнім аналізом, високий рівень шуму в навушниках може вплинути на втрату слуху в майбутньому.

Сьогодні діти, підлітки та молодь особливо схильні до цього ризику, якщо вони часто слухають музику гучністю вище рекомендованих 70 децибелів.

Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) підраховує, що близько 50% людей у ​​віці 12-35 років ризикують втратити слух через тривалий та надмірний вплив гучних звуків, наприклад, прослуховування музики в навушниках.

Голова організації Quiet Coalition, яка займається зменшенням шкідливого впливу шуму та забруднення на здоров'я людини, лікар Даніель Фінк пояснює, що втрата слуху не є частиною здорового старіння. Вона виникає внаслідок тривалого впливу шуму протягом життя.

Про це він розповів в інтерв'ю для ресурсу Healthline.

Він порівнює це непорозуміння з помилковим уявленням про те, що глибокі зморшки та пігментація шкіри є частиною нормального старіння. Проте це також результат впливу ультрафіолетових променів.

"Тобто без впливу сильного шуму, люди матимуть гарний слух в старості. Проте в індустріальному суспільстві це стається рідко", – стверджує Фінк.

Вплив втрати слуху на здоров'я людини

Фінк та аудіолог Ян Майєс переглянули та інтегрували інформацію з кількох статей з різних дисциплін, щоб сформулювати висновки щодо використання навушників.

Виявилось, що люди, які використовують навушники пошкоджують слух.

"Особливо серед молодих людей використання особистої аудіосистеми є основним джерелом шуму під час відпочинку. У середньому віці (до середини 40 років) вони будуть настільки ж погано чути, як їхні бабусі і дідусі у 70-80 років", – пояснює Фінк.

Втрата слуху не тільки ускладнює спілкування, але сприяє занепаду когнітивних функцій.

Згідно з дослідженням 2011 року, люди з проблемами зі слухом мають більший ризик розвитку деменції: 

  • люди з легкою втратою слуху мали майже вдвічі більший ризик розвитку;
  • з середньою втратою – втричі більший ризик;
  • з серйозними втратами – п’ятикратний ризик.

Мері Л. Карсон, докторка медичних наук, ліцензована клінічна аудіологиня, зазначила, що дослідження також показує, що люди з недолікованою втратою слуху з часом мають вищий ризик розвитку деменції.

"Вдосконалення корисних звичок для здоров'я слуху може бути інвестицією у довгострокове здоров'я, не тільки запобігаючи втраті слуху, але й зменшуючи ризик зниження когнітивних здібностей та деменції з віком", – пояснює аудіологиня.

Як встановити здорові межі шуму

Втрата слуху від впливу шуму може накопичуватися після одного дуже гучного впливу у поєднанні зі шкідливими звичками для здоров'я слуху.

"Ми живемо в галасливому світі, і багато людей неодноразово піддаються небезпечним рівням шуму, що може вплинути на їхнє здоров’я в майбутньому. Нещодавно до нас звернувся молодий чоловік з перфорованою барабанною перетинкою. Причина – голосне прослуховування музики в навушниках", – пояснює Карсон.

Лікарі радять дотримуватись наступних правил для підтримки здорового слуху:

  • Прослуховуйте музику з гучністю до 70 дБ

За даними NIH, звук рівнем 70 дБ навіть після тривалої експозиції навряд чи спричинять втрату слуху. Однак тривалий або багаторазовий вплив звуків на рівні вище 85 дБ може спричинити проблеми.

"Якщо людині доводиться напружуватися, щоб бути почутим через навколишній шум, то його гучність приблизно 75 дБ", – пояснює Фінк.

Пристроям важко розрахувати, який вихідний сигнал у децибелах, тому під час збільшення гучності вони пропонують підтримувати 50% максимальної гучності або взагалі скоротити час прослуховування.

Також є спеціальні програми, наприклад, як розділ "Слух" у Центрі управління iPhone, де можна перевірити рівень звуку в навушниках.

Для дітей розробили окремі аудіопристрої з обмеженням гучності до 85 дБ.

  • Використовуйте програми вимірювання рівня звуку

Існує безліч безкоштовних або недорогих програм для вимірювання рівня звуку. Вони допомагають визначити, наскільки галасливим є ваше середовище.

Такі застосунки можна завантажити на смартфон.

  • Носіть засоби захисту слуху

"Засоби захисту слуху бувають різних форм: навушники, одноразові та багаторазові вушні затички, спеціальний захист слуху. Проконсультуйтесь з лікарем, щоб підібрати дієвий засіб, який підійде саме вам", – пояснює експертка.

  • Вивчіть попереджувальні ознаки втрати слуху

Найпоширенішою ознакою втрати слуху є труднощі зі слухом у галасливих умовах та відчуття, що ви чуєте людей, але просто не можете зрозуміти, про що йдеться.

За словами Карсон, шум або дзвін у вухах також часто є ранньою ознакою пошкодження слухової системи та попереджувальним знаком втрати слуху.

  • Регулярно перевіряйте слух

Якщо вам понад 50 років або ви зазнаєте небезпечного рівня шуму, Карсон рекомендує щорічно перевіряти слух.

"Якщо ви помітили будь-які зміни у вашій здатності чути, вам слід негайно звернутися до лікаря", – радить експертка.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин