Психологія майбутнього. Як штучний інтелект допоможе у боротьби зі стресом та депресією
Фото: depositphotos.com

Технологічна компанія Oracle і HR-консалтингова компанія Workplace Intelligence провели дослідження рівня стресу та тривоги, які отримують люди на робочому місці під час пандемічного 2020 року.

Одним із фокусів дослідження були методи боротьби з тривожним станом. Результати показали, що 82% опитаних в 11 країнах світу вважають, що штучний інтелект може підтримувати їхнє психічне здоров'я краще, ніж люди-фахівці. 

Тільки 18% людей воліли б працювати з людьми, ніж з роботам для підтримки свого психічного здоров'я. Учасники дослідження вважають, що роботи не засудять їхню поведінку, не матимуть упередженого погляду на ситуацію і нададуть швидку відповідь на усі запитання.

Через брак фахівців в області психічного здоров'я та соціальної підтримки у багатьох країнах використання роботів може допомогти клінікам діагностувати ментальні розлади. Так психіатри і психологи отримують достатньо часу для консультування більшої кількості пацієнтів.

"Штучний інтелект допоможе з автоматизацією рутинних завдань, таких як психометричні оцінки або тести IQ, що дасть нам можливість займатися іншими справами", – заявив в інтерв'ю для VICE News Десмонд Сох, практикуючий психолог з сінгапурської компанії Annabelle Psychology.

Так дослідники з Массачусетського технологічного інституту розробили модель нейронної мережі, яка може виявляти депресію в тексті та аудіоповідомленнях. В майбутньому модель може бути додана в мобільні застосунки, які відстежують текст і голос користувача на предмет психічних розладів.

Це допоможе людям отримувати психологічну підтримку попри фінансові можливості, місце проживання чи страх ділитися проблемами з терапевтами. 

Іншими прикладами роботів, які допомагають налагодити психічне здоров'я є:

  • EMAR – робот створений для підлітків. Він здатний вимірювати рівень стресу за допомогою сенсорного екрану, спілкуючись з користувачами.
  • Vector – це робот, створений для спілкування і допомоги. Він відповідає на питання, робить фотографії, показує погоду. Хоча науково не доведено, що він може допомогти у боротьбі зі стресом, він має подібний вплив на людей, як і домашні улюбленці.
  • Buddy – робот створений для дітей та людей похилого віку, які госпіталізовані у лікарню або мають хронічі захворювання.

Проте дослідники з Технічного університету Мюнхена (TUM) вивчили етичні наслідки роботів-терапевтів і виявили, що роботи можуть легше маніпулювати людьми. Також виникає питання співчуття, адже це почуття важко відтворити штучному інтелекту. 

Психолог Десмонд Сох стверджує, що людська комунікація має вирішальне значення для ефективного вирішення проблем психічного здоров'я.

"Хоча робота можна запрограмувати, щоб він говорив певні речі, все по-іншому, коли ти отримуєш зворотній зв'язок від іншої людини, у якої можуть бути свої власні труднощі", – підсумовує експерт.