Роздратовані та виснажені. Як зрозуміти, що вам потрібен час наодинці
Фото: depositphotos.com

Час наодинці допомагає дослідити себе та світ без тиску та суджень, які нав'язує оточення. У цей час ви зосереджуєтесь на собі, власних інтересах, думках та цінностях. Це крок на шляху до саморозвитку та самопізнання.

Окрім цього, наука доводить, що час на самоті спричиняє зміни у мозку, які сприяють активізації творчого процесу. 

У рамках дослідження 2020 року, вчені виявили, що соціальна ізоляція збільшує активність у нейронних ланцюгах, пов'язаних з уявою. У разі відсутності соціальної стимуляції мозок розширює свої творчі мережі, щоб допомогти заповнити порожнечу.

Такі періоди також допомагають збільшити продуктивність та концентрацію, дають можливість проаналізувати свої почуття та думки і заряджають на подальшу взаємодію з іншими людьми.

Ознаки того, що вам потрібен час наодинці

Не завжди легко розпізнати потребу в усамітненні. Проте існують поширені ознаки, а саме:

  • дратівливість;
  • емоційна реакція на незначні речі;
  • втрата інтересу до колективної роботи;
  • почуття перевантаженості;
  • проблеми з концентрацією;
  • відчуття тривоги від однієї думки про спільний час з іншими людьми.

Трохи часу на самоті матиме відновлювальний ефект для боротьби з дратівливістю та соціальною втомою.

Так учасники дослідження, які проводили 11% свого часу наодинці, відчували менше негативних почуттів під час взаємодії з іншими.

Як провести час наодинці

Важливо, щоб цей час був корисним для вашого психічного самопочуття. Це має бути добровільне бажання, а не збіг обставин чи результат тиску інших. Важливо, щоб ви також відчували можливість повернутися до соціальної взаємодії у будь-який момент.

Експерти ресурсу VeryWellMind радять дотримуватись наступних порад:

  • Оберіть час. Визначте, коли ви хочете провести декілька годин чи днів наодинці. Заплануйте його у свій розклад. За потреби сповістіть про це своє оточення, щоб ніхто вам не заважав.
  • Вимкніть соціальні мережі. Працюйте над усуненням відволікальних факторів, особливо тих, які змушують себе порівнювати з іншими. Зосередьтесь на власних думках та інтересах, а не на тому, що роблять інші люди.
  • Заплануйте активність. Подумайте, чим ви хочете зайнятися в цей час. Підготуйте усе необхідне заздалегідь. Наприклад, улюблену книгу, фарби для малювання чи інгредієнти для створення кулінарного шедевра.
  • Прогуляйтесь. Дослідження показали, що перебування на свіжому повітрі може сприятливо вплинути на самопочуття. Якщо ви відчуваєте скутість від надмірної соціальної взаємодії, то трохи часу з самим собою на свіжому повітрі допоможе перезарядитись та відновити сили.

Ви також можете запросити себе в кіно, на вечерю чи концерт улюбленого гурту.  

У кожної людини різні потреби у часі наодинці та у компанії інших людей, тому спробуйте знайти баланс, який відповідає вашим унікальним потребам.

Створення простору для самотності

Знайти час на самоті не завжди просто. Сімейні та професійні обов’язки можуть ускладнити пошук. Проте вихід є:

  • Чітко сформулюйте своє бажання: поясніть друзям, родині або колегам, що вам необхідний час на самоті. Розкажіть, що це для вас означає, чому це потрібно та що ви збираєтесь робити.
  • Проявіть увагу у відповідь: якщо люди готові забезпечити вам час на самоті, запропонуйте їм допомогу. Наприклад, візьміть на себе деякі обов’язки, щоб у них також звільнився простір для себе.
  • Будьте гнучкими: якщо вдома ви не можете побути наодинці, то спробуйте знайти "спокійну годину". Наприклад, прокиньтесь раніше за інших та приділіть час собі. 

Хоча час перебування на самоті іноді помилково сприймають як самотність, він важливий для психічного здоров’я та добробуту. Якщо думка про самостійне проведення часу викликає у вас нудьгу або дискомфорт, спробуйте почати з короткотривалих зустрічей з самим собою.

Згодом ви відчуєте насолоду від власної компанії та приплив натхнення і енергії.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин