Онлайн-спілкування погіршило психічний стан літніх людей  під час COVID-19 – дослідження
Фото: depositphotos.com

Пандемія COVID-19 змусила людей у всьому світі перейти на спілкування у соціальних мережах та відеочатах.  

Однак, якщо для молоді віртуальна комунікація полегшила ізоляцію, то для літніх людей – збільшила відчуття самотності.

Про це йдеться в новому дослідженні великобританських вчених з Lancaster University та канадських дослідників з University of British Columbia.

В ході дослідження вони спостерігали за помітним зростанням самотності в США та зниженням загального психічного самопочуття у Великій Британії після спалаху COVID-19.

Команда зібрала дані 5148 людей віком від 60 років у Великобританії та 1391 жителя США як до, так і під час пандемії.

Регулярне особисте спілкування покращувало психічний добробут, але віртуальна комунікація за допомогою телефонів та інших гаджетів не демонструвала подібний позитивний ефект на психіку.

Дослідження показало, що літні американці, які більше спілкувались онлайн, частіше відчували самотність, ніж ті, хто мав рідкісні особисті або віртуальні розмови.

Отже, люди похилого віку, які мали регулярні особисті зустрічі з друзями та родиною протягом усієї пандемії, мали кращий психічний добробут. Але віртуальна взаємодія не покращила психічного самопочуття в жодній досліджуваній країні.

Що про це думають експерти

"Особистий контакт необхідний для підтримання психічного добробуту людей похилого віку. Віртуальне спілкування – неякісна заміна", – стверджує у коментарі для CNN Ян Ху, автор дослідження та старший викладач соціології та data science в Lancaster University.

За словами Ху, дивно, що онлайн-комунікація більше пов'язана з розвитком самотності та психічних розладів, ніж відсутність будь-якого спілкування. Але широкий спектр досліджень підтверджує наявність додаткового стресу під час користування гаджетами серед літніх людей

Дослідник також заявив, що необхідно надати літнім людям інструменти та знання для використання цифрових технологіїй, захищаючи їх від стресу. 

За даними Office For National Statistics (ONS), 99% дорослих британців у віці 16-44 роки часто користувались Інтернетом протягом останніх трьох місяців. Тоді як активних користувачів серед людей віком від 75 років було лише 54%.

Однак, у 2013 році цей показник серед літніх людей був значно менший – 29%.

"Літні люди, як правило, надзвичайно стійкі, але порушення повсякденного життя та насильна ізоляція під час пандемії дуже вплинули на психічне здоров'я. Людям, які вміють користуватися гаджетами, віртуальне спілкування допомагає підтримати зв'язок з рідними. Проте особисті зустрічі сприяють добробуту та допомагають уникнути самотності в подальшому житті", – зазначає Керолайн Абрахамс, директорка благодійної організації Age UK.

Отже, хоча цифрові технології розвиваються і вдосконалюються, вони ніколи не замінять реальну соціальну взаємодію.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин