Силові тренування покращують якість сну – дослідження
Фото: depositphotos.com

Дослідження, опубліковане в Preventive Medicine Reports, доводить, що додавання силових тренувань до свого режиму дня допомагає поліпшити якість сну.

Дослідники вивчили понад 23 000 дорослих у Німеччині, збираючи дані про їхню щотижневу частоту силових вправ та якість сну.

Вони виявили, що будь-яка вправа на зміцнення м’язів, пов'язана зі зменшенням скарг на поганий сон. 

Крім того, не було доказів залежності від ваги спортивного спорядження чи частоти виконання вправ. Це означає, що більше не обов’язково краще.

Ті, хто проводив тренування з вагою лише один раз на тиждень, помітили подібний сприятливий вплив на якість сну, як і люди, які тренувались п'ять разів на тиждень.

"Існують вагомі наукові докази того, що фізичні вправи пов'язані з покращенням якості сну, але більшість цих доказів базуються виключно на аеробних вправах. Це перше дослідження, яке доводить вплив силових вправ на сон", – розповів провідний автор дослідження Джейсон Бенні, доцент з епідеміології фізичної активності в Університеті Південного Квінсленда в Австралії.

Серед обмежень дослідження: учасники самостійно звітували про обсяг силових тренувань. Тому вони менш точні, ніж безпосереднє спостереження.

Та навіть якщо учасники дослідження переоцінювали свої результати, регулярні силові тренування все одно допомагають у широкому обсязі.

"У порівнянні з легшими фізичними вправами, як неквапливий біг, силові тренування, як правило, створюють більший сплеск аденозину", – розповів В. Кріс Вінтер, доктор медичних наук, президент Charlottesville Neurology and Sleep Medicine.

Аденозин – це молекула, яка при розщепленні в процесі травлення стає аденозинтрифосфатом або АТФ, який відповідає за міжклітинний енергетичний обмін. Коли АТФ природним чином виснажується через активність, він знову розпадається на аденозин і в цей момент схильний викликати сонливість.

Збільшення кількості аденозину за допомогою силових тренувань може впорядкувати цей процес і створити більший потяг до сну.

Іншими можливими поясненнями є посилений метаболізм глюкози та ліпідів, зниження високого кров'яного тиску та менша кількість симптомів тривоги та депресії. Це все також є корисним для якості сну.

Читайте також:

  • Чому заняття стретчингом позитивно впливають на здоров'я. Вісім причин розтягнутися
  • Японський метод з рушником, який обіцяє плаский живіт та тонку талію
  • Тридцятихвилинне тренування щодня зменшує ризик ранньої смерті – дослідження