Що, якщо виконувати зарядку щодня? Переваги ранкової руханки – тренерка
Фото: unsplash.com

Зранку складно змусити себе встати з теплого ліжка та виконати декілька фізичних вправ. Однак науковці та тренери запевняють, що ранкова зарядка матиме лише позитивні властивості для здоров’я як фізичного, так і психічного.

Про користь, тривалість та види зарядки розповіла фітнес-тренерка, яка створює авторські програми для здорового способу життя, Анна Цукур.

Чому ранкова зарядка – це корисно?

Існує декілька основних переваг ранкової фізичної активності:

  1. Збагачує мозок та тіло киснем. Під час тренування кисень і поживні речовини надходять до серця і легенів. Це покращує роботу серцево-судинної системи і показники витривалості.

  2. Пробуджує суглоби, кістки та м’язи після тривалого відпочинку.

  3. Заряджає енергією, покращує концентрацію та розумові здібності протягом дня. 

  4. Позитивно впливає на якість сну наступної ночі. Адже вечірні тренування можуть збуджувати організм та порушувати сон.

  5. Задає настрій на весь день. Адже під час тренування мозок виробляє ендорфіни – нейромедіатори, які відповідають за задоволення. Ранкова зарядка також може відвернути увагу від тривожних думок.

Окрім цього, зранку менше факторів, які відволікають, і ризику піддатися ліні. Адже тіло ще не встигло втомитися, як це зазвичай відбувається після робочого дня. 

Спробуйте наступні комплекси:

Скільки часу вона має тривати?

Тривалість зарядки залежить від запиту людини. Загалом навіть 10-хвилинна руханка матиме переваги для вашого самопочуття. Наприклад, спробуйте короткі комплекси йоги та стретчингу або виконайте вправи для розігріву суглобів. Вони особливо корисні для людей з сидячою роботою. 

Проте якщо ви розумієте, що ранок – єдина можливість для повноцінного тренування, то чому би не витратити більше часу для фізичної активності.

Наприклад, ви можете виконати комплекс HIIT (високоінтенсивні інтервальні тренування) або силові вправи. 

Головне, щоб у вас був потрібний заряд енергії. Інакше це нівелює ефективність тренувань та їхню потенційну користь.

Наприклад, якщо прокидаючись о 8:00 ви відчуваєте сонливість аж до 12:00, то вам краще залишити інтенсивні та силові тренування на вечір.

А якщо в мене немає часу зранку, я можу виконати її вдень або ввечері?

Ранкова зарядка – це не догма і не панацея від проблем. Це корисна ранкова звичка, яка допоможе вам збадьоритися, розбудити суглоби та м’язи після відпочинку та збагатити тіло і мозок киснем.

Окрім цього, це додаткова фізична рухливість протягом дня, яка допомагає зменшити негативні наслідки сидячого способу життя.

Проте якщо зранку у вас є інші пріоритети, наприклад, швидко зібратися і піти на роботу, то залиште руханку на обідню перерву чи на вечірнє тренування. 

Коли потрібно снідати: до чи після зарядки?

Це індивідуальний вибір. Якщо ви виконуєте зранку 10-хвилинну руханку, то можна поснідати пізніше. Після зарядки поповніть запас вуглеводів та білків в організмі, а також водний баланс.

Проте для тривалих кардіо- та силових тренувань знадобиться багато енергії, особливо людям, які не звикли до інтенсивної активності. 

У таких випадках краще підживити своє тіло складними вуглеводами. Вони забезпечать тіло енергією та підготують м’язи до фізичних навантажень. Наприклад, приготуйте вівсянку з ягодами та горіхами, тост з арахісовою пастою або банан з кавою.

Як привчити себе до ранкової зарядки?

Ранкова зарядка – це звичка, яку можна легко сформувати. Головне правило – регулярність. Якщо щоранку ви починатимете день з руханки, то через місяці ця дія доведеться до автоматизму, як чищення зубів чи сніданок.

Вашою головною мотивацією має стати здоров’я. Адже кому не хочеться відчувати себе добре у власному тілі? Щоби вистачало сил та витривалості на реалізацію всіх справ – регулярно починайте ранок з руханки та не забувайте про рухливі перерви впродовж сидячого робочого дня.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин