Техніка рухів. Як махи руками впливають на ефективність ходьби
Фото: unsplash.com

Процес ходьби – це робота усього тіла, від ніг до голови, включаючи руки, плечі та тулуб. Усе це координується нейронами, що надходять від хребта до мозку.

Саме тому не варто недооцінювати користь ходьби для верхньої частини тіла: спини, рук та плечей. 

Експертка з біомеханіки Кеті Боуман пояснює в інтерв'ю для ресурсу Myfitnesspal, що рухливість верхньої частини тіла така ж важлива, як і нижньої частини тіла.

"Незалежно від того, несете ви продукти або просто гуляєте для задоволення, ваша верхня частина тіла повинна бути такою ж сильною і рухливою, як і ваша нижня частина тіла", – пояснює Боумен.

Окрім прогулянок для задоволення, процес ходьби передбачає певну роботу рук, спини та плечей. Навіть вигул собаки вимагає великої сили рук, стійкості тулуба та рухливості плечей.

Так мах руками під час ходьби – це запорука рівноваги та контролю положення тіла. Наступного разу, коли ви будете йти пішки, спробуйте тримати руки опущеними по боках і зверніть увагу, наскільки важко підтримувати рівновагу без махів руками. 

Експерти з Harvard Medica School рекомендують тримати зігнутий лікоть під кутом 90 градусів, коли ваші руки синхронно рухаються з ногами. Можливо, вам здається, що дещо менший кут згину рук буде зручнішим, але спробуйте не випрямляти їх.

Коли ви виконуєте мах рукою, зосередитись на тому, щоб замах починався за вашим тілом, а не перед ним. Це допомагає поліпшити рухливість рук і плечей та служить противагою вашому кроку вперед.

Окрім цього, хороша рухливості в лопатках дозволяє рукам без зусиль рухатись назад-вперед під час ходьби.

Зв’язок між верхньою та нижньою частинами тіла під час ходьби є важливим для загальної постави. Міцний та еластичний корпус тіла є особливо важливим для ходьби вгору і вниз по схилу. 

Плечовий пояс оточує передню, задню і верхню частину грудної клітини. Це означає, що рух тулуба під час ходьби впливає на руки, і навпаки.

Також махи руками можуть бути раннім попереджувальним знаком серйозних хвороб. Наприклад, якщо ви помітите, що махи руками раптово стали неврівноваженими, це може бути ранньою ознакою хвороби Паркінсона.

У дослідженні 2011 року було відзначено, що люди з хворобою Паркінсона, махають однією рукою менше, ніж іншою під час ходьби. Вчені зауважили, що раннє виявлення цього симптому може допомогти у лікуванні цієї хвороби.

Читайте також: