У школах заборонять спілкуватися російською на перервах – МОН підтримав відповідний законопроєкт
Фото: freepik

Міністерство освіти та науки підтримало законопроєкт, що передбачає заборону використання російської мови у школах під час перерв. Про це повідомив міністр освіти й науки Оксен Лісовий на годині запитань до уряду у Верховній Раді.

Урядовець зазначив, що при ухваленні рішення для захисту української мови, потрібно також враховувати можливість рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу.

"Це, безумовно, в жодному разі не поширюється на мову країни-агресора (Росії – Ред.). Ми розуміємо, що вона використовується як зброя, як передумова для агресії. Тому ми дбаємо про мови корінних народів, національних спільнот і, перш за все, про розвиток української мови", — наголосив Оксен Лісовий.

  • Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля закликали звільнити Тараса Креміня з посади уповноваженого із захисту державної мови та створити новий державний орган – мовну поліцію.
  • З початку року мовний омбудсмен отримав понад 420 скарг на порушення вимог мовного закону, що регламентує використання державної мови в інтернет-ресурсах, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
  • Кияни просять запровадити в місті діяльність мовних патрулів.
  • 1 жовтня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №12086, який може зобовʼязати учнів і вчителів говорити українською мовою не тільки під час занять, а й під час перерв.