Україна знову отримала критичний сигнал від ЄС через діяльність Міносвіти – документ
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба Мінцифри

Застереження від Європейського союзу стосовно дій Міністерства освіти і науки знову отримала Україна.

Лист Представництва України при ЄС направлений на адресу віцепрем'єрки з євроінтеграції Ольги Стефанішиної, повідомила колишній державний експерт директорату вищої освіти у МОН України Олена Панич у фесбуці, додавши фото документу.

"Представництвом отримано критичний сигнал сторони ЄС, зокрема Групи підтримки України в ЄК, щодо очікуваних змін штатної структури центрального апарату Міністерства освіти і науки України. Як зазначається, SGUA (Група підтримки України – ред.) відомо, що проєкт змін було погоджено Міністерством фінансів України та буде затверджено наказом МОН незабаром, попри чисельні офіційні сигнали ЄС", – йдеться у листі.

На думку ЄК, запропоновані зміни загрожують зривом реформ професійно-технічної освіти, вищої освіти.

Зміни також призведуть до зменшення спроможності міністерства розробляти та реалізовувати освітню політику та міжнародні проєкти, в тому числі спільні з ЄС, вважають автори.

"Наслідками штатних змін можуть стати зниження якості прийняття управлінських рішень, брак прозорих процедур в освіті і науці, відновлення можливостей для недоброчесності та падіння якості освіти в цілому. ЄК також зазначає, що такий розвиток загрожує зривом програми підтримки реформи державної служби, оскільки після реорганізації міністерство ймовірно не відповідатиме її критеріям", – йдеться у листі.

У листі також вказується, що вже зараз міністерство має понад 40% вакантних посад експертів та керівників експертних груп, ну думку експертів, є загроза подальшого скорочення цих фахівців.

"ЄС вважає, що ситуація з браком коштів на заробітну плату в міністерстві, що є формальною підставою для зміни штату, може бути вирішена Кабінетом міністрів України без незворотних якісних змін структури міністерства. Інші дев'ять міністерств, що також є учасниками програми реформи державного управління, наразі не розглядають питання скорочення штату. Група підтримки спільно з Представництвом ЄС в Україні розглядають можливі шляхи реагування на очікуване незабаром рішення", – зазначається в листі.

Панич у своєму дописі повідомила, що нова структура МОН передбачає скорочення кількості директоратів – з шести до чотирьох (у тому числі об’єднання директоратів вищої та професійної освіти). Заплановане скорочення посад державних експертів з 93 до 50, тобто майже на 50%. Водночас кількість посад головних спеціалістів (разом із керівниками підрозділів, де вони працюють) планується збільшити з 80 до 111 посад.

Раніше  колишня очільниця МОН Ганна Новосад повідомила, що реформа МОН, яку допомагав проводити Європейський союз, опинилася під загрозою через зареєстрований наказ про зміну штатного розпису. 

За словами Новосад, наказ зареєстрували 17 листопада, але акту самого поки не видали.

20 листопада тимчасовий керівник Міністерства освіти і науки запевнив у незмінності курсу реформ, які реалізуються в Україні за підтримки Євросоюзу. За словами Шкарлета, це він сказав під час зустрічі з головою Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікасом.