Зменште кількість цукру. Для відновлення м'язів багато глюкози не потрібно – дослідження
Фото: depositphotos.com

Експеримент вчених з Токійського університету поставили під сумнів думку, що глюкоза необхідна для росту нових клітин. Вчені прийшли до висновку, що середа з нижчим вмістом глюкози сприяє виробництву клітин для відновлення м'язів.

Наступне завдання вчених – з'ясувати, яким чином клітини без глюкози отримують енергію.

Експеримент також пояснює причину втрати м'язової маси у людей, які мають діабет.

Дослідження показало, що сателітні клітини скелетних м'язів, які належать до особливого типу стовбурових клітин і грають ключову роль для відновлення м'язів, краще розмножуються в середовищі з нижчим вмістом глюкози.

Про це повідомляє EurekAlert.

Щоденна робота сателітних клітин допомагає відновити пошкодження і підтримувати м'язову масу на тлі регулярного зношення м'язової тканини. Вчені прагнули з'ясувати, як ці клітини розмножуються поза організмом, щоб визначити найбільш сприятливе для них середовище.

Виявилось, що високий рівень глюкози негативно позначався на швидкості їх зростання. Вчені здивувалися, оскільки відомо, що глюкоза виробляє молекули палива для стимуляції клітинної активності – аденозинтрифосфат (АТФ). 

Однак подальші експерименти підтвердили раніше отриманий результат: середа з нижчим вмістом глюкози сприяє виробництву більшої кількості нових клітин з усіма характеристиками, необхідними для розростання тканини.

Згодом вчені додали фермент, який розщеплює глюкозу, щоб домогтися середовища з мізерним рівнем глюкози. Клітини пристосовувались і до таких умов.

Вчені зробили висновок, що даний тип стовбурових клітин отримує енергію з абсолютно іншого джерела. Тепер вони мають намір з'ясувати, як саме це відбувається.

Результати експерименту допоможуть у розробці препаратів для збереження функціональності м'язової тканини. На тлі хвороби або вікових змін м'язи перестають розвиватися досить швидко, тому поява нових препаратів дозволить зберегти здоров'я людей на довший термін.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.