У КСУ відмовилися відкривати справу щодо призначення Шкарлета міністром. Але це не кінець
Фото: пресслужба КСУ

Відкривати конституційне провадження у справі щодо призначення Сергія Шкарлета міністром освіти відмовилася колегія суддів Конституційного суду України.

Про це повідомила депутатка від Слуги народу, представниця Верховної ради в КСУ Ольга Совгиря у своєму телеграмі, а також йдеться на сайті суду.

Читайте також: Шкарлет – міністр, або Чорний четвер української освіти і науки

Мова про справу за конституційним поданням народних депутатів щодо відповідності Конституції України Постанови ВР "Про призначення Шкарлета С.М. Міністром освіти і науки України". 

"Однак відмова є неостаточною і питання щодо відкриття конституційного провадження у цій справі ще розглядатиметься Великою палатою КСУ", – пояснила Совгиря.

  • З проханням перевірити законність призначення Шкарлета міністром в КСУ звернулися 45 нардепів.
  • Автори клопотання просять визнати неконституційною вказану Постанову "у зв’язку з порушенням встановленої Конституцією України процедури її прийняття". З самим текстом подання можна ознайомитися тут.
  • Нардепи від Голосу одразу після того, як Рада проголосувала 17 грудня за призначення Шкарлета міністром, заявили про факти кнопкодавства серед депутатів ОПЗЖ.
  • 18 січня стало відомо, що Офіс генпрокурора відкрив кримінальну справу щодо голосування за Шкарлета. Згідно з документом, в Єдиний держреєстр її було внесено 14 січня 2021 року.
  • 15 лютого на засіданні погоджувальної ради депутат Ярослав Железняк повідомив голові ВР Дмитру Разумкову, що відеозаписи із голосування за Шкарлета зникли і це буцімто підтвердили в Управлінні держохорони. Утім, в УДО заперечують цю інформацію.
  • Дмитро Разумков заявив, що у випадку підтвердження зникнення записів, в Раді "шукатимуть механізми щодо їхнього відновлення".
  • 18 лютого генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що поки немає з чим звітувати у цій справі.
  • 3 березня стало відомо, що чотирьох нардепів Державне бюро розслідувань викликає на допит у цій справі.