У МОН обіцяють до кінця року закупити вчителям 60 000 ноутбуків
Ілюстративне фото: freepik.com

Заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький заявив, що рамках державної субвенції цього року вчителям мають купити 60 000 ноутбуків.

Про це він сказав під час брифінгу 20 липня.

"Кожен вчитель має отримати ноутбук. Кожна область вже розподіляє кошти й розраховує ноутбуки, деякі області вже почати закупівлю. Станом на 20 липня вже подали заявку на закупівлю 8000 ноутбуків", – сказав Селецький.

Він висловив сподівання, що до Нового року 100% закупівель будуть виконані. 

Всього за кошти субвенції та шляхом співфінансування з обласними адміністраціями мають купити 60 000 ноутбуків.

"Субвенція не зможе покрити всі потреби, але це перший крок. Є ще паралельна субвенція на НУШ, де також є пункт про закупівлю мультимедійного обладнання", – додав заступник очільника МОН. 

Своєю чергою заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан зазначила, розподіл ноутбуків здійснюється держадміністраціями між школами, в яких кількість комп’ютерів менша, ніж кількість вчителів у такій черговості:

  1. заклади освіти з кількістю учнів не менш як 250 осіб та опорні школи з кількістю учнів не менш як 200 осіб; 
  2. заклади освіти із загальною кількістю учнів не менш як 100 осіб 
  3. інші заклади освіти.

Для того, щоб забезпечення технікою відбувалося прозоро та ефективно створили публічний дашборд

На питання, чи зможуть вчителі брати ноутбуки у власне користування, Артур Селецький зазначив, що ноутбуки будуть закріплюватися в школах за навчальним кабінетом, але якщо знову буде спалах пандемії та дистанційне навчання, то директори шкіл зможуть самостійно вирішувати, чи давати ноутбук вчителю, який немає вдома власної техніки.

За його словами, середня вартість одного ноутбука становить 20 040 гривень. Технічні характеристики мають відповідати сучасним реаліям. 

Додає: найбільше коштів отримали Дніпропетровська область – 80,5 млн грн та Київ – 70,5 млн.

Гроші розподіляли за спеціальною формулою визначеною Міністерством фінансів – чим більше дітей в області, тим більше коштів виділяють. 

Іонан наголосила, якщо області не використають субвенцію в цьому році, то кошти повернуться до держбюджету, а не перейдуть на наступний рік. Тому в інтересах кожної області скористатися можливістю на 100%. 

Загальна сума субвенції на закупівлю ноутбуків вчителям становить 980 млн грн.

Читайте також: Побори з батьків та вчителів. Як фінансуються школи, пояснює освітній омбудсман