У МОЗ допускають щеплення проти COVID-19 різними препаратами. Але є умова
Ілюстративне фото: EPA

У випадку, якщо людина отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 одним препаратом і на другу дозу його не вистачило, допустимо робити друге щеплення іншим, але однотипним.

Про це повідомила радниця міністра охорони здоров’я з питань біологічної безпеки, лікарка Наталія Виноград в ефірі каналу Україна 24.

Читайте також: Чи можна мені щеплюватися препаратом CoviShield, і чи безпечний він для тих, кому за 80

Так, у разі проблем з постачанням вакцини можна або для другої дози брати іншу однотипну вакцину, або відтерміновувати введення другої дози – так робили в Європі, каже Виноград.

Але в Україні немає проблеми з нестачею других доз вакцини для людей, які зробили перше щеплення, запевняє радниця міністра.

"Була дорожня карта, було розраховано, ведеться щоденний облік, скільки щеплено і скільки потрібно буде потім для тих людей других доз залишитись…", – сказала Виноград.

Однотипними вакцинами є Pfizer і Moderna – це РНК-вакцини. Sinovac та Covaxin – інактивовані вакцини. AstraZeneca (Covishield) – це векторна вакцина, такою ж є китайська Convidicea. Окрім AstraZeneca (Covishield) Україна має отримати вакцини CoronaVac (Sinovac), Novavax, Pfizer, Covaxin (Bharat Biotech).

До слова, китайські вчені перевірили на мишах, що буде, якщо вколоти два різні препарати. Результат – різна імунна відповідь.

Зазначимо, головний санлікар Віктор Ляшко у нещодавньому інтерв’ю заявляв, що не можна допускати, аби обидві дози кололи різними препаратами. Для них навіть використовують різні платформи.

  • 22 березня в Україні почали другий етап вакцинації. Щеплення роблять AstraZeneca (Covishield).
  • Термін між першою дозою вакцини і другою збільшили до 90 днів.
  • Україна отримала всього 500 000 доз препарату, 150 000 з яких уже використано на перші дози.